Ljungqvist stöder fortsatt ryssavstängning

Svenske dopningsexperten Arne Ljungqvist tycker att Ryssland ska straffas hårt för brott mot antidopningsreglerna. Bild: TT

Wada föreslås ta till med hårdhandskarna mot rysk idrott genom avstängning i fyra år för antidopningsbrott.Det är rätt väg att gå, anser antidopningsexperten Arne Ljungqvist.– Det är det enda de förstår i klartext, gissar jag, säger han.

Det är den internationella antidopningsorganisationens oberoende granskningskommitté som föreslår att Wadas styrelse på måndag beslutar om tuffa åtgärder mot Ryssland.

Enligt förslaget ska Ryssland inte få arrangera internationella mästerskap och inte tillåtas att söka OS 2032. Ryska idrottare ska inte få vara med i stora mästerskap om de inte kan bevisa att de inte dopat sig, och då enbart få tävla under neutral flagg.

– Det är självklart att de bör vara avstängda tills de rättar in sig i ledet, säger Arne Ljungqvist.

Kan slippa Cas

USA:s antidopningschef Travis Tygart tycker att Wada ska vara ännu tuffare och inte låta några ryssar få vara med på exempelvis OS i Tokyo nästa år. Ljungqvist håller dock inte med.

– Man har alltid arbetat enligt principen att i görligaste mån inte skada enskilda idrottare för ledares försummelse, att oskyldiga idrottare inte ska drabbas. Det är en human aspekt som är rimlig, säger Ljungqvist som var vice ordförande i Wada mellan 2008 och 2013.

Om Wada går den vägen kan man också slippa överklaganden av ryska idrottare i idrottens skiljedomstol Cas där de sannolikt får rätt, tror Ljungqvist.

Det var McLaren-rapporten som konstaterade att det pågick utbredd och statsstödd dopning i Ryssland och som ledde till att Rusada och rysk friidrott stängdes av 2015. I en del idrotter stängdes ryska idrottare av från OS i Rio 2016 och i OS i Pyeongchang 2018 var det enbart de som konstaterats rena från dopning som fick tävla under neutral flagg.

145 misstänkta fall

För ett år sedan hävde Wada sin avstängning av Rusada under förutsättning att man skulle få tillgång till all data kring dopningsprover. I granskningen av den har Wada funnit att 145 av de 298 identifierade idrottarnas dopningsprover är misstänkta för att ha manipulerats eller att dess data har förfalskats. Wada har redan gått vidare med 47 fall där idrottare kan bli avstängda.

TT: Vad är skälet till att Ryssland inte verkar ta dopningsproblematiken på allvar?

– Det är ganska svårförståeligt för de har vetat om hur Wada ser på saken ganska länge. Redan inför OS i Peking (2008) upptäckte vi ryska kvinnliga löpare som inte kom dit för att deras prover manipulerats, säger Ljungqvist, som vid den tiden var ordförande i Internationella olympiska kommitténs medicinska kommitté.

– Men man har väl haft ett dopningsprogram på plats som man följt. Som jag ser det måste den högsta politiska ledningen nu inse att det här duger inte.

"Talat för döva öron"

Ljungqvist säger att den nya ledningen för Rusada vill komma till rätta med dopningen, men att de är bekymrade över att de inte får gehör för sina tankegångar.

– Jurij Ganus (chefen för Rusada) har varnat för det som nu händer, men han har talat för döva öron. I ett brev till mig skriver han om det motstånd som han mött. Nu gäller det för nivåerna över Rusada att begripa och man får hoppas att Wadas åtgärder leder till det.

I Kreml förnekar man fortfarande dopningsanklagelserna. Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov sade nyligen att materialet som lämnades över till Wada inte var manipulerat och utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova sade att "frågan blivit politisk, man vill få bort Ryssland".

Wadas oberoende granskningskommitté föreslår fyra års avstängning för Ryssland. De stora mästerskapen som avstängningen gäller är ungdoms-OS, OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada. Wadas styrelse tar beslut i frågan den 9 december.

+ Ryska idrottare och deras servicepersonal får bara delta i de stora mästerskapen om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte manipulerats. De ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

+ Representanter för den ryska regeringen får inte nomineras till och får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada.

+ Representanter för den ryska regeringen och de på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte delta vid de stora mästerskapen.

+ Ryssland får inte arrangera, eller söka, något av de stora mästerskapen. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

+ Den ryska flaggan får inte hissas vid något av de stora mästerskapen.

+ Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.

+ Rusada får fortsätta antidopningsarbetet under förutsättning att inga utomstående påverkar dess arbete.

Källa: Wada.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning