Ljummen linssallad med välkryddad vinägrett

Ljummen linssallad med vinägrett är snabblagad mat. Linserna behöver inte blötläggas före tillagningen. Bild: TT

Som livsmedel betraktat är linser bland det bästa vi kan stoppa i oss. Rika på protein, järn och fibrer.

För 4 personer, 20 minuter

2 1/2 dl röda linser

2 paprikor, gärna olika färger

1 msk olivolja

1 rödlök

1 gurka

1 påse blandad sallad

1 citron, pressad

några blad färsk mynta

Till dressingen:

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk mald spiskummin

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Gör så här:

1. Koka linserna i 10 minuter. Skär paprikan i strimlor och stek mjuka i olivolja.

2. Skala och finhacka rödlöken, skär gurkan i mindre bitar. Blanda linser, paprika, lök och gurka i en skål. Tillsätt citronsaft.

3. Rör samman vinägretten av olivolja, vitvinsvinäger, mald eller ännu hellre nystött spiskummin, riven vitlök, salt och peppar. Lägg upp salladen tillsammans med blandade blad och fördela dressingen över. Toppa med några myntablad. Salladen kan antingen serveras ljummen eller kall.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning