Ljummen linssallad med välkryddad vinägrett

Ljummen linssallad med vinägrett är snabblagad mat. Linserna behöver inte blötläggas före tillagningen. Bild: TT

Som livsmedel betraktat är linser bland det bästa vi kan stoppa i oss. Rika på protein, järn och fibrer.

För 4 personer, 20 minuter

2 1/2 dl röda linser

2 paprikor, gärna olika färger

1 msk olivolja

1 rödlök

1 gurka

1 påse blandad sallad

1 citron, pressad

några blad färsk mynta

Till dressingen:

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk mald spiskummin

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Gör så här:

1. Koka linserna i 10 minuter. Skär paprikan i strimlor och stek mjuka i olivolja.

2. Skala och finhacka rödlöken, skär gurkan i mindre bitar. Blanda linser, paprika, lök och gurka i en skål. Tillsätt citronsaft.

3. Rör samman vinägretten av olivolja, vitvinsvinäger, mald eller ännu hellre nystött spiskummin, riven vitlök, salt och peppar. Lägg upp salladen tillsammans med blandade blad och fördela dressingen över. Toppa med några myntablad. Salladen kan antingen serveras ljummen eller kall.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning