Ljudlös performans för klimatåtgärder – inte mot polisens övergrepp

Elokapinas performans för tuffare klimat- och miljöåtgärder skred ljudlöst genom Helsingfors på måndagen. Bild: Peter Buchert

Rörelsen Elokapina kräver tuffare klimatåtgärder och en politik som respekterar naturens mångfald. Under en ljudlös performans hoppas man att polisen framöver inte ska ingripa med överdrivet våld.

Kontrasten till de tidigare klimatdemonstrationerna kunde inte ha varit skarpare. När rörelsen Elokapina ordnade en performans i Helsingfors centrum på måndagen skanderades inga slagord. Tvärtom yttrades inte ett ord.

Nitton personer i röda dräkter och med vitmålade ansikten skred ljudlöst fram längs med Mannerheimvägen, stannade upp utanför Riksdagshuset för en stund och återvände lika tyst till startpunkten vid Tre Smeder. Den röda färgen symboliserade lidande, i det här fallet hur naturen lider av människans framfart.

Framför de nitton gick tre personer med ett plakat som krävde att finska staten utlyser klimatnödläge, precis som Helsingfors stad under borgmästaren Jan Vapaavuori gjorde i slutet av september. Sist gick tre personer med ett annat plakat som förkunnade att det är dags att utlysa nödläge också för naturen och dess mångfald.

– Sedan tonåren har jag varit orolig för vad som händer med jordklotet, och sedan jag studerat och börjat jobba i miljöbranschen har mina känslor bara förstärkts, säger Pihla Soininmaa som bär upp ett av plakaten.

Hennes budskap är att vi inte tar klimat- och miljökriserna på allvar, och det gäller för såväl hela mänskligheten som för makthavarna i Finland.

Men regeringens klimatmål är ändå bland det mest ambitiösa i sitt slag?

– Visst, men inte heller det är i linje med vad vetenskapen säger behövs. Vi har en bra regering, men det handlar inte bara om det. Det är som att man inte inser hur snabba och radikala klimatåtgärder som behövs.

– Och nyligen visade en FN-rapport att människan inte har nått ett enda av de mål om att bevara naturens mångfald som man har satt upp. Vi vill att makthavarna talar sanning och tar utmaningarna på allvar.

Miljörörelsen har fört fram samma budskap länge, men sällan fått lika mycket publicitet som i helgen då polisen ingrep och avbröt Elokapinas demonstration med sprej. Pihla Soininmaa påpekar att måndagens performans var inplanerad långt tidigare, och att den inget har att göra med polisvåldet.

– Vi gör det här för att det är en sista utväg då vi inte har andra medel. Och det har gått att förändra världen med fredliga demonstrationer förut.

Måndagens extremt stillsamma performans övervakas av långt fler poliser än det totala antalet demonstranter. Vissa av poliserna är rustade i tuffare mundering än vanligt, som om de vore beredda på kravaller.

Är du rädd för att det som hände i helgen ska upprepas, Pihla Soininmaa?

– Jag vill tro att det inte ska ske en gång till. Jag tycker att vårt samarbete med polisen mestadels har förlöpt riktigt bra.

Elokapina har beskyllts för att blockera metroingångar och gator, men Soininmaa säger att rörelsen inte har blockerat några metroingångar i Finland.

– Ingen av oss vill egentligen vare sig störa trafiken eller närvara här, men fredlig direktaktion är den sista utvägen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning