"Lizzie Armanto är en fantastisk ambassadör för grenen"

Lizzie Armanto är ett blåvitt medaljhopp i OS. Bild: Sean M. Haffey/Lehtikuva-AFP

Finlands landslagschef i skateboard Samuli Heino tror på Lizzie Armantos chanser till OS-medalj.

I OS i Tokyo finns skateboard för första gången någonsin med som olympisk gren, vilket innebär att idrottsvänner världen över får stifta närmare bekantskap med en intressant idrottsgren. Skateboard skiljer sig väldigt tydligt från många andra grenar i OS i den bemärkelsen att det i regel råder en stark gemenskap mellan idrottarna istället för bitter rivalitet. Finlands landslagschef i skateboard, Samuli Heino, ser positivt på att skejtarna blivit en del av OS-världen men medger att det samtidigt känns aningen främmande.

– Jag är nöjd över att vi är med på OS eftersom det ger väldigt mycket synlighet åt grenen vilket förhoppningsvis kommer att leda till fler utövare och bättre tränings- och tävlingsmöjligheter åt skejtare i framtiden. På sätt och vis känns det ändå som om skateboard inte hör hemma i OS eftersom det skiljer sig så markant från mer traditionella olympiska grenar. Att heja på idrottare utifrån deras av nationalitet är väldigt ovanligt inom skateboard. Vi brukar heja på dem som är duktiga och glädja oss åt att andra lyckas, säger Heino till HBL.

Förutom synlighet åt grenen har skejtarnas entré på OS-scenen också gett Finland en ny medaljkandidat i OS. Lizzie Armanto, 28, tillhör världseliten i disciplinen park och har valt att representera Finland i OS trots att hon också har amerikanskt medborgarskap och är bosatt i USA.

Läs också: Ett av de största medaljhoppen i OS – snart talar hela Finland om Lizzie Armanto

Samuli Heino berättar att han först upptäckte möjligheten att locka Armanto till att representera Finland när han läste några intervjuer hon hade gett.

– Jag läste i en intervju att Lizzies pappa är från Finland och i en annan att han vill att hon ska tävla i OS. Jag drog slutsatsen att Lizzie vill representera Finland i OS och tog kontakt, berättar Heino.

Beslutet om att tävla för Finland togs ändå av Armanto själv.

– Lizzie valde Finland för att ge möjligheten åt så många amerikanska skejtare som möjligt att tävla i OS. Varje land får ha högst tre representanter och genom att tävla för Finland tar hon inte en plats av någon annan, berättar Heino.

Armantos medaljchanser i OS anser Heino vara goda men han påpekar att man inte kan ta någonting för givet när det gäller skateboard.

– Lizzie är en av de bästa i världen och lyckas hon perfekt tror jag det blir OS-guld. Det finns ändå väldigt många faktorer som påverkar resultatet så nästan vad som helst kan hända, säger han.

Förutom att hon är en idrottare av världsklass anser Heino att Lizzie Armanto också är en utmärkt förebild för unga skejtare i Finland.

– Speciellt för unga flickor som skejtar är Lizzie ett exempel på att allting är möjligt. Det är ändå inte bara för flickor eller för skejtare i Finland hon kan vara en förebild, utan för människor överallt i världen. Jag tycker Lizzie är en fantastisk ambassadör för vår gren, avslutar Heino.

Förutom att hon är en idrottare av världsklass anser tränaren Samuli Heino att Lizzie Armanto också är en utmärkt förebild för unga skejtare i Finland. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning