Livsviktiga adrenalinpennor är slut i apoteken – minst 25 000 finländare kan behöva sprutan

I flera månader har det varit svårt att få tag på adrenalinsprutor som används vid svåra allergiska reaktioner. Problemet drabbar hela världen, och det verkar vara omöjligt att få klarhet i när situationen ska normaliseras.

Det kan gå snabbt – halsen sväller igen på några minuter efter en smula jordnöt eller ett getingstick – eller så kommer reaktionen med flera timmars fördröjning. Antihistamin biter inte, det enda som hjälper är en adrenalininjektion.

Fakta

Allergichocker

Hur många finländare som riskerar drabbas av en anafylaktisk chock vet ingen. Ett allergitest kan inte med säkerhet fastslå hur man reagerar på allergener – man kan till exempel plötsligt reagera kraftigt på något man ätit många gånger förut.

Symtomen vid anafylaxi kan variera. Det kan handla om klåda i handflatorna, svullna läppar, kräkningar och andningssvårigheter. Vid allvarlig anafylaktisk chock sjunker blodtrycket hastigt, vilket kan leda till medvetslöshet och hjärtstillestånd.

Om man misstänker anafylaxi ska man inte ge antihistamin och vänta och se, utan använda sprutan.

Ibland behövs flera sprutor. Det är en skrämmande situation både för den som drabbas och för dem som ser på.

Tiotusentals finländare går därför omkring med en adrenalinspruta i väskan. För dem kan sprutan betyda skillnaden mellan liv och död. När det blir svårt att andas och blodtrycket faller ska sprutan genast injiceras i benet, sedan ska man uppsöka vård.

Problemet är att den vanligaste sprutan i Finland, Epipen, mer eller mindre har varit slut på apoteken i flera månader.

Enligt säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, som övervakar läkemedelsbranschen, kom de första meddelandena om leveransstörningar i februari. I slutet av maj meddelade Fimea att leveransproblemen fortsätter. Vissa apotek har fått mindre partier, men för den enskilda kunden känns det närapå omöjligt att få tag på en adrenalinpenna.

Minna Kurronen, överinspektör på Fimea, hur gör man om man behöver en adrenalinpenna?

– Man måste kontakta apoteken och fråga om de fått sprutor, vi har inte tillgång till den informationen. Situationen är lite bättre nu eftersom vi har beviljat tidsbundet specialtillstånd för en motsvarande produkt, Emerade. Men det förutsätter ett nytt recept från läkaren.

När finns det Epipen-sprutor i apoteken igen?

– Vi vet inte. Du måste fråga innehavarna av försäljningstillståndet.

Det visar sig vara svårt. På Mylan, som har tillståndet, ringer den som uppges kunna svara aldrig tillbaka. Dagen därpå svarar hon i telefon, men säger att hon inte kommenterar saken. Sedan kommer ett sms med uppmaningen att skicka e-post till informationsdesken på bolaget Meda. Efter ett e-postmeddelande dit kommer ett samtal från Sverige, och senare ett till från tillverkaren Pfizer på Irland.

Enligt e-postmeddelandet beror leveransproblemen på tillgången på komponenter från en tredje part, och en ny produktionsprocess. Pfizer och Mylan jobbar hårt med leveranserna till alla marknader, skriver kommunikatören. Motsvarande förklaringar kan man läsa på Mylans sajt.

Nyhetsbyrån SPT har bett Fimea, Institutet för hälsa och välfärd THL och Folkpensionsanstalten FPA göra sökningar i sina register för att få en bild av hur många som bär en spruta med sig och därmed drabbas av leveransproblemen. De receptbelagda sprutorna måste bytas ut ungefär en gång per år eftersom deras effekt snabbt avtar. Den mest relevanta bilden får man därför från FPA:s statistik.

Antalet sålda adrenalinpennor visar sig ha ökat kraftigt under de senaste tio åren. De senaste åren har det rört sig om kring 25 000 personer som fått ersättning för adrenalinsprutor.

Vad ska man göra om man inte har en adrenalinspruta och får en reaktion, Minna Kurronen?

– Det är verkligen besvärligt eftersom det finns få läkemedel som på samma sätt räddar liv. Men adrenalin råder det inte någon brist på, man måste bara uppsöka vård.

25 000 personer har de senaste åren fått ersättning för adrealinsprutor i Finland. Nu är det svårt få ta på en Epipen-spruta. Bild: SPT

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33