Livstids fängelse för moskémord i Quebec

Sex människor dödades i dådet mot en moské i kanadensiska Quebec i januari 2017. Bild: TT-AP/Paul Chiasson

29-årige Alexandre Bissonnette, som erkänt sig skyldig till att ha skjutit ihjäl sex människor i en moské i kanadensiska Quebec i januari 2017, har dömts till livstids fängelse.

Alexandre Bissonnette kan tidigast friges villkorligt om 35 år. Åklagare har tidigare förespråkat ett 150-årigt fängelsestraff, vilket hade varit det hårdaste straff som delats ut i Kanada sedan dödsstraffet avskaffades 1976.

Domare François Huot motiverade dock livstidsstraffet med vikten av att rehabilitera brottslingar. "Straff ska inte vara hämnd", tillade han.

Huot anser inte att morden utgjorde en terrorattack, men däremot att Bissonnette drevs av fientlighet mot invandrare, i synnerhet muslimer.

Bissonnettes psykiska problem, inklusive en besatthet av självmord, lyfts också fram av Huot som en bidragande faktor till dådet och straffvärdet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46