Livstids fängelse för mord vid Judiska museet

En fransk jihadist får livstids fängelse för dådet vid Judiska museet i Bryssel i maj 2014. Bild: TT-AP/Virginia Mayo

Den franske jihadist som befunnits skyldig till det dödliga dådet vid Judiska museet i Bryssel i maj 2014 döms till livstids fängelse.

Åklagaren Yves Moreau har kallat den dömde, en 33-årig fransk medborgare vid namn Mehdi Nemmouche, för "feg" och "psykopat".

En 30-årig medhjälpare som befunnits skyldig till att ha försett Nemmouche med de vapen han använde vid dådet dömdes till fängelse i femton år.

Medhjälparen, även han fransk medborgare, sade att han skämdes över att över huvud taget ha träffat Nemmouche som han kallade ett monster.

Fyra personer – två israeliska turister, en fransk volontär och en belgisk receptionist – dödades vid dådet när Nemmouche började skjuta vid ingången till museet. Sex dagar senare greps han i Marseille och han har sedan dess suttit häktad i Bryssel.

En jury förklarade i förra veckan Nemmouche skyldig till "terrormord".

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46