Livstid för hedersrelaterat kidnappningsmord

Fem personer döms till livstids fängelse för mord i ett uppmärksammat fall där en man rövades bort mitt på torget i Gävle och sedan hittades mördad utanför Sundsvall i Sverige.

Tingsrätten fällde på fredagen totalt sex personer för kidnappningsmordet i Gävle. Fem döms till livstids fängelse för mord, den sjätte personen får fängelse i 14 år eftersom han var under 21 år när brottet begicks.

Det började med att en kvinna lockade den 23-årige mannen till ett torg i centrala Gävle i april förra året. En joggare var den som först slog larm. I samtalet med nödcentralen beskrev han hur "några snubbar med huvor" slet in en skrikande kille i en bil. Under färden misshandlades mannen och ströps sedan till döds, enligt åtalet. Två veckor senare hittades hans kropp vid en skogsväg utanför Sundsvall.

Åklagaren hade yrkat på att fem av de åtalade, bland annat kvinnans exman, skulle dömas till livstids fängelse. För en person yrkades 14 års fängelse, och två respektive ett års fängelse för de andra två personerna.

Den 23-årige mannen hade haft en relation med en gift kvinna. Kvinnan skilde sig från sin man, men gjorde senare slut även med pojkvännen. 23-åringen hämnades då genom att publicera en pussbild med kvinnan på Facebook och skickade vänförfrågningar till kvinnans och exmakens släktingar.

Därmed kränkte han kvinnans heder, och i förlängningen även släktingarnas, enligt åklagarna.

Ett av de mest kända hedersmorden i Sverige är mordet på Abbas Rezai, som dödades under tortyrliknande former av sin flickväns familj i Högsby 2005. Kafémordet på Hisingen i Göteborg 2012, då en 20-årig man höggs ihjäl med minst 25 knivhugg, är ett annat. Pappan till offrets före detta flickvän dömdes för dådet.

Fakta

Hedersbrott

Definitionen av hedersbrott är att de begås av en familjemedlem eller släkting för att skydda eller återupprätta familjens eller släktens heder.

Vid hedersbrott är det inte ovanligt att flera familjemedlemmar eller släktingar står bakom brottet.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39