Livsmedelsverket: Utländska jordgubbar märks som finska när de är på finsk mark

Enligt Minna Willman-Koivisto, ledande sakkunnig på Livsmedelsverket, är det vanligt att till exempel jordgubbar från utlandet märks som finska jordgubbar när de är på finsk mark. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Fler matbedrägerier än tidigare kommer till myndigheternas kännedom. – Livsmedelsbedrägerier kan leda till ökade hälsorisker, säger Sebastian Hielm, direktör för livsmedelssäkerhet på Jord- och skogsbruksministeriet.

Livsmedelsbedrägerierna utgör ett stort samhällsproblem enligt föreningen Matinformation. Organisationen jobbar för att främja finsk matkultur genom att informera om mat och livsmedelskedjan.

Enligt Minna Willman-Koivisto, ledande sakkunnig på Livsmedelsverket, är det svårt att uppskatta mängden matbedrägerier. De har enligt henne alltid funnits, men nu för tiden kommer fler till myndigheternas kännedom.

– Globalt rör det sig om någonstans kring 30 miljarder euro, i Europa är siffrorna troligen någonstans kring 10 miljarder euro, säger Willman-Koivisto på en presskonferens på onsdagen.

Livsmedelsbedrägerierna kan ta många former enligt Willman-Koivisto.

Brottsligheten kan bland annat gälla produktionsdjur till slakt eller foder och ekologisk produktion.

– Jordgubbar som fraktas från utlandet flyttas till nya lådor så att de ser ut som finska jordgubbar när de tagits över gränsen, produkter säljs som ekologiska trots att de inte är det och produkters bästföredatum ändras, säger Willman-Koivisto.

– Livsmedelsbedrägerier är något som påverkar alla, både producenter och konsumenter, säger Sebastian Hielm, direktör för livsmedelssäkerhet på Jord- och skogsbruksministeriet.

Utredning av brott i livsmedelskedjan utförs i regel av enheterna för ekonomisk brottslighet vid polisinrättningarna runtom i landet.

– Livsmedelsbedrägerier kan leda till ökade hälsorisker och ökad risk för djursjukdomar och om det händer kan livsmedelsexporten försvåras, säger Hielm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning