Livsmedelsindustriförbundet vill att EU synar statlig havrekvarn – har Suomen Viljava rent mjöl i påsen?

Varför, och framförallt på vilka villkor, ger sig statliga Suomen Viljava in i havrekvarnsbranschen? Det vill Livsmedelsindustriförbundet veta. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Livsmedelsindustriförbundet ETL oroas av att statliga Suomen Viljava låter bygga landets största havrekvarn.

Livsmedelsindustriförbundet ETL har på måndagen lämnat in ett klagomål till EU-kommissionen med anledning av att statliga spannmålsbolaget Suomen Viljava ger sig in i havrekvarnsbranschen.

Suomen Viljava, som normalt jobbar med logistik och lagring av spannmål, meddelade i mars att de låter bygga en havrekvarn i Raumo. Kvarnen ska stå klar nästa år och blir enligt ETL landets största havrekvarn.

Enligt ETL finns det redan flera företag i kvarnbranschen, och förbundet vill genom klagomålet till EU försäkra sig om att Suomen Viljavas investering inte bygger på otillåtet statsstöd.

ETL påpekar att flera privatägda företag under de senaste åren gjort stora investeringar i kvarnar och i utvecklingen av havreprodukter.

"Det är mycket ovanligt att staten ger sig in som en stor, ny aktör i en bransch där konkurrensen redan är hård. Tvärtom har riktningen normalt varit den motsatta", säger ETL:s verkställande direktör Mikko Käkelä i ett pressmeddelande.

Äventyrar hela branschen?

Enligt Käkela riskerar en aktör som följer andra regler att dra undan mattan för hela branschen.

ETL oroar sig bland annat för att Suomen Viljavas nya marknadsinbrytning ska äventyra bolagets funktion som en neutral operatör inom logistik och lagring.

ETL oroar sig också för att Suomen Viljava, genom bolagets storlek, ska få en ojust marknadsfördel i den nya branschen, eventuellt med förbjudet statsstöd i ryggen.

Förbundet påpekar att investeringen är mycket stor i förhållande till värdet på havremarknaden och till Suomen Viljavas nuvarande verksamhet. Samtidigt konstaterar ETL att detaljerna kring finansieringen av kvarnen inte har offentliggjorts.

ETL påpekar att Finland är en av EU:s största exportörer av förädlade produkter av mald havre. Förbundet menar att det är viktigt att det utreds ifall Suomen Viljava agerar korrekt så att inte Finlands rykte som ärlig konkurrent ifrågasätts utomlands.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning