Livskvalitet är bilfri vardag i innerstaden

Inget behov av bil, jobbet på promenadavstånd, skolan nästan inom synhåll och all service i närheten. För Carita Wasastjerna och hennes familj är den täta innerstaden lika med trivsel och livskvalitet.

Efter sju år i hektiska centrala London och sedan några år i händelselösa Esbo bor Carita Wasastjerna med barn och make i kvarteret Hackspiken i Rödbergen, ett enda övergångsställe från barnens blivande skola och i en omgivning som präglas av äldre arkitektur i allt från nyrenässans till jugend. Fredriksgatan är inte den lugnaste, minst trafikerade eller mest stillsamma i Helsingfors men bjuder i stället på en inspirerande och variationsrik miljö.

– Helsingfors innerstad är helt härlig, vacker och barnvänlig, och på ett fascinerande sätt förekommer tillhörighet och gemenskap i mina kvarter samtidigt som omgivningen står för viss anonymitet, säger hon.

Åren i en riktig metropol som London var fantastiska men så kom Amelie, i dag 6 år, och då kom storstadens nackdelar fram.

– Trafiken är ryslig, inte bara för att den bullrar och smutsar. Det är dessutom svårt att åka kollektivt med barnvagn från en stadsdel till en annan. Metronätverket har några udda stationer med tillgänglighet men på de flesta borde man kånka ned barnvagnen, och ska du ta bussen kan du vänta dig att det ena efter det andra fullproppade ekipaget kör förbi för att det inte finns plats.

I Helsingfors är det bara att åka, problemfritt i metro, spårvagn eller buss.

Stort lass. Carita Wasastjerna och familjen flyttade för ett år sedan från Esbo och lät göra en omfattande renovering i en bostad som var i risigt skick. Fortfarande återstår en hel del att fixa, suckar hon. Bild: Leif Weckström

Wasastjerna ser också en milsvid skillnad i kvaliteten på lekparker. I London är avstånden mellan lekparkerna långa, de är inte särskilt välutrustade med klätterställningar eller gungor och finns sådana är de ofta ganska slitna och usla.

– Och när vädret för en gångs skull är riktigt soligt och skönt kan man räkna med att lekparken är knökfull och du får känslan av att tappa bort ditt barn vilken minut som helst. Det är uteslutet att vistas i parken utan att ha sitt barn under ständig uppsikt, Ja, och så kan man ju inte parkera en barnvagn utan att låsa fast den någonstans. För att inte tala om att låta barnet ligga kvar oavsett hur blixtsnabbt ärendet är.

Så omställningen från hektiska London till rofyllda Esbo för omkring fyra år sedan var stor. Max, 4 år är född i Finland och Carita Wasastjerna och hennes brittiske make valde att bosätta sig i Esbo för att vara nära naturen, inte långt från vatten och ändå rimligt nära Helsingfors.

– Men Esbo är liksom inte min grej helt enkelt. Esbo är så tyst och det händer ingenting. Naturen i all ära men Esbo är inte hemskt inspirerande. Men framför allt utgår vardagen och Esbolivet från att man har bil. Alla kör bil överallt, till jobbet, skolan, dagis, barnens kompisar och hobbyer. En bilfri vardag är för mig god livskvalitet.

Flytten till Rödbergen har betytt att familjen inte längre behöver bil. Den finns visserligen och kommer i användning under helger då man åker till sommarstället till exempel. Men i övrigt står den. Båda har jobb i centrum och promenerar till arbetsplatsen. Och barnens dagis ligger runt hörnet.

Urban skolmiljö. Cygnaeus lågstadium ligger ganska i mitten av sitt upptagningsområde och skolan är omtyckt. Skolan var en av orsakerna till att Carita Wasastjerna med familj flyttade från Esbo till Rödbergen. Bild: Leif Weckström

– En annan väldigt viktig orsak till att vi valde att lämna Esbo var att flytta nära en bra skola. Nu behöver Amelie och Max promenera över ett enda övergångsställe för att nå Cygnaeus lågstadium, som alla dessutom höjer till skyarna. Vi blev både chockade och förbannade när hotet om att avstå från Bangatans fina hus och flytta till Busholmen kom i dager.

Trenden är att barnfamiljer inte bara stannar kvar i innerstaden trots att boendet blir trängre i takt med att barnen blir fler. Allt oftare söker familjer sig till innerstaden fastän bostaden skulle bli mindre än den föregående i Esbo, Vanda eller Sibbo. Bilfrihet, tillgång till service och stadskvarter är vanliga orsaker.

– Vi köpte en bostad i riktigt risigt skick och renoverade stort. Så vi har inte behövt ge avkall på kvadratmetrar. Och fast Fredriksgatan kan stöka till sig är läget underbart.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54