Livsfarlig luft – Delhi stänger skolorna

Pendlare i den hälsovådliga luften i Delhi under onsdagsmorgonen. Bild: Manish Swarup/AP/TT

Luftföroreningarna i delar av Indien och Pakistan är på livsfarliga nivåer. I Delhi stänger skolorna på obestämd tid, värmekraftverk beordras pausa och lastbilar som inte fraktar nödvändigt gods portförbjuds från huvudstaden.

Giftig luft bidrar årligen till över en miljon dödsfall i Indien.

Luftföroreningar mäts enligt indexet AQI, där allt över 300 AQI klassas som en hälsomässig nödsituation som drabbar alla i området. Och i förra veckan nådde delar av det indiska huvudstadsområdet Delhi nästan 500 AQI i mätningar av den mest farliga PM 2.5-partikeln, vilket är mer än 30 gånger maxgränsen som Världshälsoorganisationen satt.

I lördags stängde myndigheter i Delhi, där cirka 20 miljoner människor bor, skolorna i en veckas tid. Indiens högsta domstol har velat införa en "förorenings-lockdown", som skulle hindra Delhis invånare från att lämna sina hem, vilket styret i huvudstaden satte stopp för. Men under den sena tisdagskvällen infördes däremot flera drastiska åtgärder, efter rekommendationer från Delhis luftkvalitetskommission.

Beslutet om att stänga skolorna ändrades till att gälla i obestämd tid framöver.

Förutom skolbarn beordras även hälften av landets myndighetsanställda att arbeta hemifrån. Privata bolag uppmanas göra likadant för sina anställda. Stadens byggarbete har satts på paus, sex av elva värmekraftverk i närheten av Delhi har fått order om att avbryta verksamheten och lastbilstransporter som inte är absolut nödvändiga förbjuds från att åka in i staden veckan ut.

Luftföroreningarna beror på en farlig mix av avgaser, säsongseldning inom jordbruket och allt lägre temperaturer inför vintern, som tillsammans bäddar för att smoggmoln står stilla över städerna.

Även storstaden Lahore i grannlandet Pakistan lider av hälsovådliga luftföroreningar, med ett AQI långt över 300 den senaste veckan.

– Barn får andningssjukdomar. För guds skull – hitta en lösning, säger Muhammad Saeed, en av stadens cirka elva miljoner invånare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning