Livlig bostadsmarknad: Drumsö, Tölö, Berghäll, Munksnäs och Ulrikasborg hett eftertraktade

Ju längre bort från huvudstadsregionen, desto större blir egnahemshusens efterfrågan och andel av bostadsbeståndet enligt Sparbanksgruppens fastighetsförmedling Sb-Hem. Bild: Leif Weckström

"De mest eftertraktade bostadstyperna varierar på lokal nivå. Människor intresserar sig för olika objekt på olika håll i landet", skriver Jukka Rantanen, vd för Sparbanksgruppens fastighetsförmedling Sb-Hem i ett pressmeddelande.

I sommar har bostadshandeln varit livlig i hela Finland. Bostadsmarknaden har emellertid utvecklats på olika sätt i olika delar av landet. Bostadsbeståndet och efterfrågan på olika bostadstyper varierar mellan regionerna. Ju längre bort från huvudstadsregionen, desto större blir egnahemshusens efterfrågan och andel av bostadsbeståndet enligt Sparbanksgruppens fastighetsförmedling Sb-Hem.

"De mest eftertraktade bostadstyperna varierar på lokal nivå. Människor intresserar sig för olika objekt på olika håll i landet", skriver Jukka Rantanen, verkställande direktör för Sb-Hem i ett pressmeddelande.

I Helsingfors är det just nu större lägenheter och bostäder som lockar. Samtidigt är vissa områden mer eftertraktade än andra.

"Under perioden juni 2020 och juli 2021 var den mest efterfrågade bostadstypen i Helsingfors en tvårumslägenhet i ett flervåningshus. Enligt bostadsmarknadens informationstjänst är trerumslägenheter i flervåningshus de mest bevakade. Utöver dessa fanns bland de mest efterfrågade bostadstyperna även tre och fyra rums radhusbostäder samt fyra rums bostäder i flervåningshus. De mest eftertraktade områdena i Helsingfors är Drumsö, Tölö, Berghäll, Munksnäs och Ulrikasborg", skriver Rantanen.

Enligt Sb-Hem har försäljningstiderna har förkortats sedan senaste hösten.

"Efterfrågan delar nu upp sig på fler objekt, vilket är en positiv sak. Den överdrivna konkurrensen om ett och samma objekt har tonats ned och på detta sätt bidragit till att lugna marknaden", skriver Rantanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning