"Livets mening är en ärta"

Som på ett modemagasin. Stella Parland som gärna bar barnkläder är här porträtterad av vännen Giovanni Battistini. Bild: Giovanni Battistini

Vännerna minns Stella Parland (1974–2015) i Barbro Björkfelts radiodokumentär.

Månadens dokumentär: Vem var Stella? sänds i Radio Vega söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

I februari 2015 skakades Kultursvenskfinland av nyheten om att författaren och scenkonstnären Stella Parland gått bort endast fyrtio år gammal. Drygt ett år efter att denna unika författarröst tystnat har Barbro Björkfelt – mest känd som tv-dokumentarist – gjort ett radioporträtt om denna färgstarka personlighet. Bilden av Stella Parland tecknas av dem som stod henne närmast, personer som både arbetade med henne och blev hennes nära vänner.

I radions arkiv finns också flera intervjuer med Stella där hon bland annat pratar om sin relation till språket. Och självfallet blir det utdrag ur hennes absurda, lekfulla, kvicka och språkligt briljanta texter, en del av dem tonsatta som sånger.

Fram träder bilden av en genial begåvning som knöt vänskapsband var hon än rörde sig. Några av vännerna medverkar i dokumentären: hennes förlagsredaktör Sara Ehnholm Hielm, kusinen Annika Sandelin-Lindberg som Stella ofta samarbetade med och debuterade litterärt tillsammans med i Dikter om öden och döden år 1999, ex-pojkvännen filosofen Max Ryynänen, regissören och koreografen Jakob Höglund som Parland hade som elev på Teaterhögskolan, och storasystern Jessica Parland-von Essen som berättar om en uppväxt där kreativiteten bejakades och uppmuntrades och sågs som något självfallet. Farfar var författaren och psykiatern Oscar Parland, och familjen är släkt med Runeberg i rakt nedstigande led.

Stella Parland beskrivs som originell både i sitt skapande och som person; som modig och livsbejakande, som tappert trotsande den sällsynta sjukdom som bröt ner hennes kropp, och som länge var ett mysterium för läkarna. Som konstnär var hon en lekfull och upptågsrik surrealist och dadaist, men hon följde också med största allvar och analytisk skärpa med vad som hände i världen och samhället. Hon tog de svagas parti och kampen mot rasism var något som särskilt engagerade henne, och ledde till att hon 2014 tog initiativ till tidskriften Plir tillsammans med författarkollegan Malin Kivelä.

Björkfelt reser också till Bologna som var Parlands andra hemstad efter att hon hade studerat teatervetenskap där. Även där är vännerna och historierna många och minnena varma. Flera vänner berättar om långa sparade diskussionstrådar med Stella på Facebook som de inte förmått sig till att läsa efter hennes bortgång.

Kusinen Annika Sandelin-Lindberg som varit med och gått igenom Stella Parlands kvarlämnade papper tror det finns material till en rimbok till. Ett nästan avslutat romanmanuskript hittades också.

Malin Slotte TV-redaktör

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning