Livet efter Kent: soloartister, soloartister, soloartister

Rockbandets tid. Den 17 december ger Kent sin allra sista konsert. I en musikindustri där marknadsföringen har mycket lättare att jobba med soloartister än med band, innebär det slutet på en era, inte bara för Kent. – Det kommer inga nya rockband, säger musikjournalisten Anders Nunstedt. Arkivbilden är från 1996 då Kent släppte skivan Verkligen. Bild: Ulf Palm

I helgen tar Kent farväl. Sedan kommer ingenting. – Kent blir det sista bandet av sitt slag, säger musikjournalisten Tina Mehrafzoon, som spår en framtid dominerad av soloartister

Det har blivit dags för den sista sången. Kent har i höst varit ute på en lång och utsåld avskedsturné – hittills har det blivit 25 konserter i Sverige, Finland och Norge.

Felicia Granath, 24, har sett nästan allihop. Sedan i lördags tältar hon utanför Tele2 Arena i Stockholm för de tre sista spelningarna den 15, 16 och 17 december.

– Jag pendlar mellan extrem tacksamhet och extrem förtvivlan. Det känns som att Kent har varit mina vänner i hela mitt liv och nu ska de försvinna från mig. Men någon gång måste det ta slut och jag är ändå glad över att det blir på det här sättet, ett riktigt avslut, säger Felicia Granath, som såg sin första Kent-konsert när hon var 10 år.

Konserterna under avskedsturnén har inte skiljt sig särskilt mycket åt rent innehållsmässigt. Fansen förväntar sig inte heller några stora förändringar inför den sista spelningen.

– Det känns ganska okaraktäristiskt av dem att göra någon stor förändring. Men jag tror att känslan kommer att vara annorlunda. Det har ännu inte slagit mig helt att det är slut och jag tror inte att det kommer att göra det förrän vi står där, säger Felicia Granath.

Satsar på låtskrivande

Men efter konserten på lördag – vad väntar då för medlemmarna i Kent?

– Jag tror och hoppas att Jocke Berg fortsätter att skriva texter med och till andra artister. Som ett fan av Kents texter känns det viktigast, säger Tina Mehrafzoon, programledare för Musikguiden i P3.

Kanske provar frontmannen också lyckan utanför Sverige. Joakim Berg har redan varit med och skrivit låtar åt bland andra Ellie Goulding.

– Han har försökt komma in i Max Martin-världen i många år och verkar ha fått in en fot där nu. Så det är inte otroligt att han testar att bo i Los Angeles ett tag. Han kommer nog att koncentrera sig på att skriva låtar och producera musik, säger Anders Nunstedt, musikjournalist på Expressen.

Övriga medlemmar har genom åren ägnat sig åt diverse musikaliska projekt, från studioverksamheter till band, och inget talar emot att de kommer att fortsätta med det.

Rockbanden utdöende

Även om medlemmarna i Kent lär klara sig är det sämre ställt med återväxten i rockbandsbranschen.

Under sin långa karriär har Kent sålt över två miljoner album, gjort otaliga turnéer, arrangerat en egen festival samt belönats med 16 Grammisar och omnämns ofta som "Sveriges största rockband".

Några givna arvtagare finns inte. Bortsett från inom hårdrocken är banden på utdöende.

– Rent marknadsföringsmässigt är det lättare att jobba med soloartister. Varumärket, och hur det byggs och sprids på sociala medier, är viktigt och då är det lättare att paketera en soloakt eller en duo. Dessutom har de tekniska möjligheterna gjort att fler och fler gör allt själva, säger Tina Mehrafzoon.

"Slutet på en era"

Hon tror att Kent blir "det sista i sitt slag" och får medhåll av Anders Nunstedt.

– Det ligger nära till hands att dra till med att det här är slutet på en era. Det kommer inga nya rockband. Musikbranschen ser inte ut så längre, det är svårt att få det genomslaget som ett rockband i dag, säger han.

Anders Nunstedt säger att det inte längre finns något tålamod i musikbranschen för att bygga rockband:

– Den nya generationen artister är ju väldigt välpaketerade och har strategier som sträcker sig över 1 000 Excelark där allt är planerat, från tv-framträdanden till samarbeten med internationella artister. Det är ett nätverkande inom den grenen av musik där rockbanden inte längre finns med. Deras gren är avsågad och ligger på marken.

Bakgrund: Bildades 1990 i Eskilstuna under namnet Jones & Giftet. Bytte namn till Havsänglar 1992 och när medlemmar året därpå flyttade till Stockholm bytte bandet namn återigen – den här gången till Kent.

Karriär: Debutsingeln När det blåser på månen släpptes 1995 och i mars samma år kom det självbetitlade debutalbumet. Med de efterföljande albumen Verkligen, Isola och Hagnesta Hill blev Kent ett av Sveriges största band. Under 00-talet fortsatte framgångarna med flera hyllade album och allt större konserter. Under åren har Kent sålt mer än två miljoner album.

Medlemmar: Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö. Tidigare var också Harri Mänty (1996–2006), Martin Roos (1992–1995) och Thomas Bergqvist (1990–1992) med i bandet.

Aktuella: Bandet är just nu ute på sin avskedsturné och den 15, 16 och 17 december gör Kent sina sista konserter på Tele 2 Arena i Stockholm. Avskedskonserten i Helsingfors gavs den 18 oktober. Janne Strang recenserade konserten i HBL: "Som bäst lyckas Kent skapa storslagen pop på nivå av The Cure eller Depeche Mode."

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning