"Livet är inte slut bara för att man har en hörselnedsättning"

Lägerdeltagarna har bland annat gjort en utfärd till Fazers chokladfabrik. Bild: Emma Grönqvist

Sommarens höjdpunkt är att få träffa andra jämnåriga, som också har nedsatt hörsel. Ett unikt läger ger finlandssvenska barn och unga den möjligheten.

Barnen och ungdomarna pladdrar glatt med varandra och en hel del skratt hörs. Några visar upp sina telefonspel för varandra, särskilt de yngre barnen. Lägerledarna i sin tur håller ett öga på barnen och ser till att ingen går upp i rök.

Det verkar vara som ett vanligt läger men det som gör lägret unikt är att alla deltagare har någon form av hörselnedsättning. Inget liknande ordnas i Svenskfinland.

– Det har hittills varit ett bra läger. Det har varit varmt och vädret har varit på vår sida. I går åt någon lite för mycket gott och fick ont i magen, säger lägerchefen Victor Rehn.

Rehn har deltagit i alla läger sedan det första ordnades år 1997.

– Jag var sju år gammal när jag deltog första gången. Lägret var alltid sommarens höjdpunkt när jag var liten. Jag hoppas att det fortfarande är en höjdpunkt för barnen som deltar. Nu ser jag det mera som ett jobb eftersom det är mitt tredje år som lägerchef.

"Det är viktigt att få träffa andra jämnåriga som har nedsatt hörsel" säger Victor Rehn. Bild: Emma Grönqvist

Viktigt att få träffa andra i samma situation

– Det är skönt att umgås med andra som också ha en hörselnedsättning. Man märker då att det finns andra som är lik en själv, säger Rehn.

Att vara en del av gemenskapen har stor betydelse och påverkar självförtroendet positivt.

– Man får prova på hur det är att inte sticka ut eftersom man kan till exempel vara den enda i skolklassen som har hörapparat. Här på lägret har alla någon form av hörselnedsättning. Man märker att man inte är ensam.

Rehn berättar att det har varit givande för honom att märka att också andra har hörapparater och att det kan gå bra.

– När det går bra för andra kan man bli inspirerad, till exempel "han har körkort, då kan jag också ha". Självförtroendet växer.

– Man blir mera bekväm med sig själv och sin hörselnedsättning. Det blir lättare att vara okej med att inte höra allt. Det tar också en tid innan man som hörselskadad vågar ta sitt utrymme. Jag har insett att en del saker jag gjort i livet har kommit från att jag varit med på lägren, fått träffa andra i samma situation och fått ett starkare självförtroende. Jag insåg inte det då utan först senare efter tonåren.

Att 24 barn och ungdomar och 15 ledare deltar i årets läger vittnar om att det är sommarens hit för många.

– Ingen har klagat. Men fråga barnen i stället eftersom de speglar verkligheten bättre än mina visioner, skrattar Victor Rehn.

Hans visioner verkar stämma. Många ser glada och nöjda ut. Det enda Benjamin Lindén, 12 år, har att säga är att det varit ett superbra läger.

– Allt har varit bäst! säger Lindén glatt.

– Det finns inget dåligt. Det har varit roligt att besöka Fazers fabrik och jag tycker det är roligt att man har hemliga brevvänner. Jag är glad för att det här lägret ordnas, säger 13–åriga Cecilia Ingves.

– Det är roligt att vara med människorna. Men det är lite dåligt att vi måste vakna tidigt på morgonen. Det har också varit roligt att vara hjälpledare! säger 17–åriga Lydia Sjöblom glatt.

– Vi har ett bra gäng och har många bra ledare, som varit med i många år, säger Rehn.

"Det har varit ett superbra läger!" säger Benjamin Lindén. Bild: Emma Grönqvist

"Inget annat motsvarande läger i Svenskfinland"

– Ulla-Maj Helenius kom på idén att ordna sommarläger för barn med nedsatt hörsel. Hon märkte att det fanns ett behov eftersom inget liknande hade ordnats i Svenskfinland. Sedan har det rullat på i 21 år och förra året firade vi 20–årsjubileum, berättar Rehn.

Föreningen Hörseltjänst rf står bakom lägret och det är kostnadsfritt för barnen att delta. Barnen kommer från Svenskfinlands alla hörn.

– Många av barnen har varit med i flera år. De tycker det är roligt att vara med och träffa andra som också har nedsatt hörsel. Det här lägret uppfyller ett behov och det behöver fortsätta ordnas. Det finns inget annat motsvarande i Svenskfinland.

Lägrets syfte är fortfarande densamma fast 21 år har gått. Nämligen att barn med hörselnedsättning får möjlighet att träffa jämnåriga som är i samma situation och bygga sociala nätverk.

– Vi har inga planer på att göra drastiska förändringar. Diskot är en klassiker och vi brukar bland annat göra utfärder till olika platser. En del ledare har naturligtvis bytts ut under åren, säger Rehn.

"Veteranledaren" Mattias Prinkkilä har varit med på nästan alla läger. Det här lägret är hans nittonde.

– Jag har många minnen från lägren. Det finns gamla lägerdeltagare som fortsätter som ledare. Vi har fått besöka många olika platser och brokigheten bland finlandsvenskar har varit en rikedom, berättar Prinkkilä.

Att tekniken utvecklats en hel del under de senaste årtiondena har märkts.

– Smarttelefonerna fanns inte för tio år sedan, funderar Rehn.

– Tekniken har gått fram med hiskeliga steg. Jag minns deltagare som opererats i Sverige och Tyskland innan man kunde få cochleaimplantat i Finland, berättar Prinkkilä.

Att lägren har stor betydelse på lång sikt märks.

– Mina bästa minnen kommer från dessa läger. Livet skulle ha varit annorlunda om jag inte skulle ha varit med. Jag är glad för att någon kom på idén att ordna dessa läger, säger Rehn.

Lägren har också gett honom en viktig insikt.

– Livet är inte slut bara för att man har en hörselnedsättning.

Cecilia Ingves tycker det är roligt att ha hemliga brevvänner och Lydia Sjöblom tycker det är roligt att få träffa andra jämnåriga. Bild: Emma Grönqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning