Livesänt videoklipp av jackstöld i Helsingfors spreds på sociala medier

Polisen utreder händelsen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Tjuven livesände klippet av stölden själv. Det är knappast fråga om en trend, tror polisinspektör Pekka Heikkinen på Polisstyrelsen.

I fredags fick ett videoklipp av en jackstöld spridning på sociala medier som Instagram och Youtube. På filmen kunde man se då en ung man stal en jacka, med en prislapp på 1249 euro, i ett varuhus i Helsingfors.

Efter att ha frågat en butiksexpedit om att få pröva jackan flydde mannen och hans sällskap ut ur varuhuset till fots. Han sände själv hela händelsen live på Instagram, uppenbarligen i ett försök att få fler följare.

Originalvideon går inte längre att se, men på Youtube har klippet laddats upp flera gånger av andra användare. Den version som visats flest gånger har närmare 7 000 visningar.

Fallet har nu blivit polissak. Polisen har inlett en förundersökning men avslöjar inget mer än så i det här skedet, för att inte äventyra utredningen.

Knappast fråga om en trend

Enligt polisinspektör Pekka Heikkinen på Polisstyrelsen är det ändå knappast fråga om någon trend att unga på sociala medier uppmanar varandra till brott.

– Vissa ungdomar kommer alltid att begå brott, av olika orsaker såsom hur förhållandena ser ut i hemmet. Just det här fallet verkar ju inte särskilt klyftigt. Man brukar ju säga att dumheten ökar i grupp.

Han menar att de sociala mediernas frammarsch inte har ökat ungdomsbrottsligheten, utan snarare fått den att skifta form.

– När jag började som polis 1981 så pratade man mycket om ungdomsofog i form av småstölder av alkohol och tobak från kiosker. Det här ser man mycket mindre av i dag. Skillnaden är att en stor del av ofoget flyttat över till sociala medier.

Polisen hade tidigare särskilda nätpoliser, men de har enligt Heikkinen spelat ut sin roll. I stället har deras uppgifter fördelats på hela poliskåren.

– Sociala medier är närvarande överallt i dagens samhälle, och därför använder sig alla poliser av dem i sitt arbete. Vi följer med vad som händer och får också många tips via olika kanaler.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning