Peter Madsen döms till Danmarks strängaste straff efter mordet på Kim Wall

Peter Madsens ubåt Nautilus är nu inpackad och står i Nordhavn i Köpenhamn. När rättsprocessen är avslutad ska den enligt åklagaren förstöras. Bild: Lehtikuva-EPA/Mads Claus Rasmussen

Ubåtsbyggaren Peter Madsen döms av Köpenhamns tingsrätt till livstids fängelse för ett "cyniskt" och "brutalt" mord och sexuellt övergrepp på journalisten Kim Wall. Han är utöver mord även skyldig till brott mot griftefrid och sexbrott under försvårande omständigheter.

Peter Madsen rör inte en min. Han sitter helt stilla när domare Anette Burkø meddelar domen i Köpenhamns byret, motsvarande tingsrätten. Madsen döms till Danmarks strängaste straff: livstids fängelse för mord.

Flera av den mördade svenska journalisten Kim Walls anhöriga sitter på åklagarens sida i den ståtliga salen med vackra kristallkronor i taket.

Att döma till ett så strängt straff hör till ovanligheten när det är tal om ett enstaka mordoffer i Danmark, men vid valet av påföljd lägger domstolen, byretten, vikt vid att det är ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särkilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

– Det är inget planerat mord på Kim Wall, men däremot på nästa kvinna som kommer med ombord, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen på en pressträff utanför byretten.

– Vi är nöjda med att rätten är enig i sin dom, och att påföljden blir lagens strängaste straff.

En journalist undrar varför Madsen dömdes till livstid och inte förvaring.

– Det är en inte okomplicerad fråga. Men livstid är lagens strängaste straff. En del kanske tycker att förvaring är hårdare, men vi följer praxis i dansk lagstiftning.

Domaren har tagit fasta på att Madsen tidigare bjudit in tre kvinnor till ubåten. Hans internetsökningar visar att han varit intresserad av våld mot kvinnor.

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen dömd för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången pågick under elva dagar.

Domaren nämner vidare hur han planerade genom att ta ner saker i ubåten som annars inte brukade vara där. Han har inte kunnat förklara varför han gjorde det. Efter en samlad värdering menar domstolen att han tog med föremålen för att använda vid brott mot Wall.

Rätten tar även fasta på att Madsen har ändrat sina förklaringar under utredningen.

– Hans trovärdighet var ganska låg – i det närmaste icke existerande, säger åklagaren.

Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljög anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda. Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet, för att bli av med kroppen efter det han själv beskriver som en olycka.

Rätten anser inte heller att förklaringen att Kim Wall dog i en olycka är trovärdig. Rätten menar att han styckade kroppen för att dölja spåren av det han gjort.

Knivskärning i halsen kan ha varit en del av dödsorsaken, säger domaren.

Domstolen anser det också bevisat att Kim Wall blivit fastbunden av Peter Madsen och tar fasta på skador som funnits på delar av kroppen. Madsen har inte kunnat ge en rimlig förklaring till dem.

Fallet har varit omfattande och påverkat också åklagaren:

– Självklart berör det också mig personligt, men jag har en professionell roll, säger Buch-Jepsen men tillägger:

– Detta mål går mer in under huden än andra mål.

Överklagar domen

Madsen är utöver mord även skyldig till brott mot griftefriden och sexbrott under försvårande omständigheter. Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark meddelar att domen kommer att överklagas.

Fortsatt brev- och besökskontroll väntar Madsen i häktet, enligt beslut från byretten, motsvarande tingsrätten. Nästa instans som kan ta upp Madsenfallet är landsretten, motsvarande hovrätten.

Ubåten UC3 Nautilus ska konfiskeras. När rättsprocessen är avslutad ska den förstöras, enligt åklagaren. Detta kan dock inte ske förrän landsretten har kommit med sin dom.

Madsen ska enligt domen betala ett skadestånd på 12 000 euro till Kim Walls pojkvän, men föräldrarna som liksom pojkvännen begärde 15 000 euro vardera får inget skadestånd.

Medieuppbådet är när domen mot Peter Madsen läses upp i Köpenhamns byret. Skriftligt finns den först senare. Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen

Peter Madsen när han kommer i land och grips av polisen i augusti. Bild: Lehtikuva/Bax Lindhardt

Polisen undersöker Peter Madsens ubåt Nautilus den 13 augusti. Kim Wall steg ombord den 10 augusti för att göra research för ett reportage om honom. Bild: Lehtikuva-AFP/Jens Noergaard Larsen

Så ser den hemmabyggda ubåten ut i dag. Bild: Lehtikuva-EPA/Mads Claus Rasmussen

Livebevakning om dagens dom kan läsas här:

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning