Skolorna ska vara stängda men småbarnspedagogiken fortsätter

Statsminister Sanna Marin (SDP) presenterade statsrådets förordning om användningen av beredskapslagen tisdagen den 17 mars 2020. Bild: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Enligt statsrådet råder undantagsförhållanden i Finland på grund av coronaepidemin. Skolor håller stängt och publikevenemang förbjuds.

På onsdagen höll regeringen en presskonferens med anledning av det nya coronaviruset. Statsminister Sanna Marin (SDP), undervisningsminister Li Andersson (VF) och forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) berättade hur regeringens beslut påverkar småbarnspedagogik, utbildning, kultur och idrott.

Med hänvisning till smittorisken tilläts journalister inte närvara fysiskt på presskonferensen.

Regeringen har infört omfattande begränsningar i finländarnas vardag för att sakta ner spridningen av det nya coronaviruset. Regeringen använder också beredskapslagen för att få mer befogenheter än de vanliga lagarna tillåter. I dag förväntas riksdagen godkänna användningen av lagen.

I väntan att en artikel publiceras hittar du det som sades genom att scrolla neråt i livebloggen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning