Live: Seriestryparen stannade kvar i lägenheten i två dagar efter gärningen

Seriestryparen skaffade telefon med prepaid-anslutning för att dölja sin identitet samt ett läderbälte, strumpbyxor och läderhandskar för att utföra dådet. I dag hålls rättegången mot Michael Penttilä som åtalas för mord. Följ direktrapporteringen här.

Den så kallade seriestryparen, Michael Maria Penttilä, står åtalad för mord i Helsingfors tingsrätt i dag. Enligt åtalet ströp Penttilä en 52-årig kvinna i april.

Penttiläs ombud Kari Eriksson bestrider mordåtalet å sin klients vägnar, men erkänner dråp. Enligt Eriksson uppfyller händelserna inte kriterierna för mord, det vill säga att brottet hade varit särdeles grymt eller planerat på förhand.

Tingsrätten inleder behandlingen av fallet klockan 9 på morgonen. Enligt planen ska ärendet behandlas i sin helhet på en dag.

Penttilä har tidigare strypt sin mor, en 12-årig flicka och en kvinnlig bekant. Rätten betraktade moderns död som grov misshandel och dödsvållande, men för flickan och kvinnan dömdes Penttilä för dråp.

Därtill är han dömd för bland annat grov våldtäkt och frihetsberövande. Han har avtjänat långa fängelsestraff för sina brott, men släpptes på fri fot i december 2016.

Penttilä har tidigare förklarat sina handlingar genom att hävda att det har varit fråga om sadomasochistiskt sex. Diverse läderhandskar har spelat en central roll i händelserna.

Penttilä är 53 år och hette tidigare Jukka Torsten Lindholm. Han är född i Uleåborg, men har senast bott i Helsingfors.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46