Litteraturmagasinet Vi Läser gör en djupdykning i finlandssvensk litteratur – ”det finns ett stort intresse”

På tisdag släpper Vi Läser sitt finlandssvenska nummer, som kan läsas på nätet i både Finland och Sverige. Bild: Pressbild

”När vi skriver om finlandssvenska författare får det stort genomslag”, säger Jonas Eklöf, chefredaktör för det svenska litteraturmagasinet Vi Läser. Nu ger de ut ett helt finlandssvenskt nummer i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

– Vi började fundera på ett finlandssvenskt nummer redan för några år sedan. Vi har haft specialutgåvor tidigare med fokus på barn- och ungdomslitteratur, men det här är första gången vi gör ett nummer om ett särskilt geografiskt område, säger Jonas Eklöf, chefredaktör för Vi Läser.

Tidningens prenumeranter får specialnumret i sin postlåda på tisdag. Numret kommer inte att finnas att köpa i fysisk form, men kan läsas gratis på nätet både i Sverige och i Finland från och med samma dag.

Bland annat bjuder numret på ett stort författarporträtt av Kjell Westö som pratar om finska svordomar, ett brev till Finland av Millenniumförfattaren David Lagercrantz, finlandssvenska boktips och ett temakryss om Finland.

Många av de finlandssvenska författarna som figurerar i numret är stora namn som redan är kända i Sverige såsom Merete Mazzarella, Tove Jansson, Maria Turtschaninoff och Monika Fagerholm, men också några nyare författare är med, såsom Ulla Donner och Axel Åhman.

Omslaget pryds av Kjell Westö, som i ett reportage kritiserar myten om finlandssvenskan som ett överklasspråk, en fördom han mött i både Finland och Sverige. "Så fort man pratar svenska tror en del att ens förfäder haft ihop det med Katarina den stora", säger han i intervjun.

Numret riktar sig till en svensk läsekrets och då är det en poäng med att ha en av de mer uppskattade författarna i Sverige på omslaget, säger Eklöf.

– Men det var viktigt för oss att inte bara ha med de allra mest kända författarna. Vi ville inte heller ha med författare bara från Helsingfors, utan från hela Finland.

"Fåtal författare som bär upp intresset"

Tidningens fokus ligger på skönlitterära författare, men om det i framtiden blir ett till finlandssvenskt nummer kan det handla om finlandssvensk facklitteratur eller genrelitteratur såsom deckare, säger Eklöf.

Den finlandssvenska litteraturen verkar fortfarande ha svårt att få genomslag i Sverige, trots att vi delar språk. Är det så och varför?

– Intresset är inte så dåligt, men mycket kretsar kring ett fåtal författare som burit upp intresset. Till dem hör Kjell Westö, Märta Tikkanen och Monika Fagerholm. Intresset kunde förtjäna att vara ännu större och därför ville vi göra det här numret. Under arbetet har vi själva gjort nya bekantskaper med väldigt intressanta författare, säger Eklöf.

Specialnumret utges med stöd av SLS, Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner, men det är Vi Läser som står för det redaktionella urvalet. Innehållet har formats av redaktören Terri Herrera och AD Marie Wigren. De blev båda väldigt förtjusta i bland annat nyutkomna Skiten av Ulla Donner, säger Eklöf. Själv har han många favoriter bland de finlandssvenska författarna. Han läser gärna Peter Sandström och tycker att Monika Fagerholms senaste bok är fantastisk.

– Och Sara Ehnholm Hielms Och hjärtat, det var mitt, jag visste väldigt lite om henne och ingenting om boken, men tyckte den var jättefin. Och i samma genre gillade jag Rafael Donners Människan är ett känsligt djur. Sedan tycker jag också om Mirjam Tuominens noveller.

Fotnot: Numret finns att läsa på nätet via Issuu och via Svenska litteratursällskapets (SLS) webbsida www.sls.fi från och med tisdagen den 26 november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning