Liten risk för nyfödd att smittas av mamman

Nyfödda löper liten risk att smittas, förutsatt att mamman följer vissa hygienrutiner. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Risken för att nyblivna mammor som bär på coronaviruset ska föra smittan vidare till sina barn är liten. Förutsatt att mamman följer vissa hygienrutiner.

Den slutsatsen drar forskare vid Columbia University i New York, USA, efter att ha analyserat utfallet för 101 nyfödda vars mammor var smittade av det nya coronaviruset vid förlossningen.

De flesta av barnen bodde tillsammans med sina mödrar under den första tiden, men placerades i en spjälsäng två meter från mammans säng när mamman vilade. Personalen uppmuntrade både amning och hud mot hud-kontakt, förutsatt att mamman bar ansiktsmask och att hon tvättade både händer och bröst med tvål och vatten.

Av de 101 nyfödda barnen smittades bara två, även om inget av dem hade några kliniska symtom på covid-19.

En uppföljning av hälften av barnen, inklusive de två som hade testat positivt för viruset, visade att samtliga barn mådde bra två veckor efter förlossningen.

"Vi tror att det är särskilt viktigt att mödrar med covid-19 ges tillfälle att amma sina nyfödda barn. Vi vet att bröstmjölk skyddar barnet från ett antal smittoämnen, och kanske hjälper det att skydda barnet från att bli infekterade med sars-cov-2. I de flesta studier har man inte kunnat påvisa sars-cov-2 i bröstmjölk. Däremot har man upptäckt antikroppar mot viruset i bröstmjölk", säger en av studieförfattarna, Cynthia Gyamfi-Bannerman, professor i obstetrik och gynekologi vid Columbia University, i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning