Liten kille med stor hjärna

Familj. Adam Hann-Byrd och Jodi Foster spelar son och mor. Bild: Hero

Jodi Fosters regidebut är både söt, varm och kompetent. En liten pärla.

Hero 12.15

När den eminenta skådespelaren Jodi Foster växte upp ansågs hon vara något av ett underbarn. Med det i åtanke är det lätt att förstå att hon valde Little Man Tate (USA 1991) för att göra sin regidebut. Och kanske är det hennes egna erfarenheter som gör att hon tar sig an materialet med så varm och säker hand.

Studion gick med på att Foster regisserade först då hon erbjöd sig att spela en av huvudrollerna gratis. Foster är således Dede Tate, en ensamstående mamma från arbetarklassen. Allt tyder på att hennes sjuåriga son Fred (Adam Hann-Byrd, ypperlig i sin första roll) är ett underbarn. Han målar, skriver poesi, spelar piano och har en otrolig matematisk förmåga. Men vad Fred vill mest av allt är att ha någon att äta lunch med. Att vara smartast är sällan det som ger dig vänner när du är barn.

Dede blir kontaktad av Jane Grierson (Dianne Wiest), en psykolog som leder en skola för begåvade barn. Jane vill göra tester på Fred men Dede är skeptisk. Det är delvis för att hon inte vet hur hon ska hantera Freds förmåga, men också för att hon vill att han ska få fortsätta vara barn.

Men efter ett födelsedagskalas utan gäster inser Dede att Janes erbjudande om att ta med Fred på en slags olympiad för smarta barn över sommaren kanske kan ge honom ett sammanhang han saknar.

Jane, själv ett före detta underbarn, kan relatera till Fred på ett sätt som Dede inte kan, men där hon vet allt om barn i teorin vet hon inget i praktiken. Hon ser Freds hjärna men förstår inte att han trots sin intelligens fortfarande bara är sju år gammal.

Foster och manusförfattaren Scott Frank är dock inte intresserad av att spela de två kvinnorna mot varandra och gör aldrig Jane till skurken.

"Intelligens är ingen sjukdom, det är inget Fred måste skyddas från" säger Jane till Dede vid ett tillfälle. Och hon har rätt. Dede har i stor utsträckning uppfostrat Fred utan att desto mer uppmärksamma eller förstå hans talanger. Det har såklart också med resurser att göra - det är inte alla familjer som har råd med ett piano. Den (dyra) intellektuella stimulansen kan Jane och hennes skola ge. Men Dede kan ge honom trygghet och en uppväxt som fortfarande tillhör ett barns.

Little Man Tate är en film som i huvudsak skippar det sentimentala och överdrivet dramatiska. Den är söt, varm och ofta rolig. En ständig ljusglimt är det buttra matematikgeniet Damon (P.J. Ochlan), som alltid går runt i trollkarlscape (han är känd som Mathemagician), medan en charmig Harry Connick Jr. syns som en universitetsstuderande som blir vän med Fred.

Filmen blir aningen tillrättalagd mot slutet men jag vill ändå påstå att den är något av en liten pärla.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46