Liten hjärna en fördel – om du är fisk

Guppyfiskar med liten hjärna har bättre immunförsvar än de med stor hjärna, visar forskningen. Bild: Stockholms universitet

Det är inte alls så dumt att ha mindre hjärna, åtminstone inte om du är en guppy. Då har du bättre immunförsvar än om din hjärna är stor, visar en vetenskaplig studie.

I det senaste numret av tidskriften Proceedings of the Royal Society – B visar ett forskarlag att akvariefiskar, modell guppy, med mindre hjärna än sina artfränder har bättre immunförsvar. Egentligen är det inte så konstigt: större hjärna kräver mer energi och resurser, vilket kan tära på immunförsvaret.

– Resultaten tyder på att en större hjärna kommer till kostnaden av ett nedsatt immunförsvar, bortsett från den uppenbara fördelen att vara klokare, säger Alexander Kotrschal, vid Stockholms universitet, som är försteförfattare av studien.

Forskarna transplanterade fjäll mellan guppyfiskar med stora och små hjärnor. De fann att fiskar med större hjärnor visade en svagare avstötningsreaktion. Det visar att det medfödda immunförsvaret är nedsatt hos individer med stor hjärna.

Senare transplanterades fjäll mellan samma fiskar för att också testa det adaptiva immunsystemet som utvecklar specifika antikroppar, till exempel som svar på vaccination. Här gjorde hjärnstorleken ingen skillnad. Däremot visade hanarna ett starkare avstötningssvar än honorna, vilket tyder på att hanarna har starkare adaptivt immunförsvar.

Det är betydligt svårare att fatta, eftersom det är tvärtom för de flesta arter.

– Man tror att hanar kan dra nytta av att investera mer resurser i parningsakten, även på bekostnad av minskat immunförsvar. Vi känner inte till någon teori som kan förklara våra resultat och det ökande antalet andra fall som visar undantag från den här allmänna regeln, säger Dustin Penn, seniorförfattare av studien.

Nästa steg är att identifiera de mekanismer som genererar könsskillnaderna i immunitet, och att förklara hur gener som påverkar hjärnans storlek också styr det medfödda immunförsvaret, uppger Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning