Lite nyttigare paj

Fullkornspaj med purjolök och tomat. Tar lite tid, och mår bra av att förberedas. Bild: TT

Pajdeg är inte det nyttigaste som finns. Men det går att minska på fettet och använda fullkornsvete i stället. Här i en köttfri variant.

Vegetarisk fullkornspaj

För 4 personer, 1 timme 20 minuter

Till pajdegen:

3 dl fullkornsvetemjöl

100 g smör

1/2 tsk salt

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

1 purjolök

1 msk olivolja

3 dl riven ost, gärna lagrad

3 ägg

2 dl mjölk

1 tsk vegetarisk buljong i pulverform

1 kruka basilika

4–5 tomater

salt och peppar

Att äta till:

blandad sallad

Gör så här:

1. Kör samman fullkornsvetemjöl, smör och salt i matberedaren. När degen börjar gryna sig tillsätt kallt vatten och kör till en slät deg. Låt vila svalt en halvtimme.

2. Strimla purjolöken och fräs med en matsked olivolja i en stekpanna.

3. Kavla ut degen och lägg den i en smörad grund pajform, cirka 24–26 centimeters diameter. Lägg i purjolöken.

3. Vispa ägg, ost, mjölk och vegetariskt buljongpulver. Plocka några fina toppskott från basilikan till garnering. Hacka resten och blanda i smeten. Slå fyllningen i pajen och toppa med skivade tomater. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i cirka 35 minuter. Garnera med basilikablad och servera med blandad sallad.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning