Lita inte på att djuret vet bäst själv – tips på hur du bäst tar hand om ditt djur i värmebölja

Helsingfors Djurskyddsförening (HESY) uppmanar djurägare att vara försiktiga med att utsätta sina djur för sol och värme. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Både hundar och katter, speciellt sjuka eller överviktiga, får lätt värmeslag. Helsingfors Djurskyddsförening ger några goda råd till djurägare för sommarens varmaste dagar.

Det kan ibland framstå som att en hund vill vara i solen. Enligt Helsingfors Djurskyddsförening är det ändå hundägarens ansvar att den inte far illa i värmeböljan.

Inga djur instängda i bilen

Djurskyddsföreningen uppger att det valigaste sättet ett djur får värmeslag är när det hålls instängt i en varm bil. Under sommaren får djur inte lämnas i bilar under några som helst omständigheter, inte ens i en bil parkerad i skuggan.

Djur ska heller inte bli lämnade utomhus utan skugga eller vatten. Trots att det kan kännas som en rolig idé att ta med djuret i bastun, så ska det ändå lämnas utanför.

Hunden kan ha känslig hud

Vissa hundraser har lätt för att bränna sin hud i solen. Det kan man förebygga genom att smörja in hunden med solkräm för barn med hög solskyddsfaktor. För vissa raser kan det vara skönt att klippa pälsen, men för andra fungerar det som skydd mot till exempel solen.

Hundarnas tassar är också känsliga för hetta. Djurskyddsföreningen uppmanar därför att undvika asfalt och välja en sand- eller skogsväg i stället.

Symtom på värmeslag

Både hundar och katter får lätt värmeslag om deras kroppstemperatur blir alltför hög.

Enligt djurskyddsföreningen är symtomen på värmeslag kraftiga flämtningar, kräkningar, trötthet, svullnad och snabba hjärtslag.

Ett djur som drabbats av värmeslag ska genast flyttas i skugga. Våta handdukar fungerar som nedkylning. Öronen och tassarna kan man spola försiktigt med kallt vatten. Efter det bör djuret föras till djurläkare för granskning.

Helsingfors Djurskyddsförenings (HESY) syfte är att skydda djur. Dess främsta uppgift är att hjälpa hemlösa djur och höja den allmänna uppskattningen för djur.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning