Regn väntas i Kalifornien - över 1000 personer saknas

USA:s president Donald Trump vid ett besök i det branddrabbade området under lördagen. Bild: Lehtikuva-AFP/Saul Loeb

Antalet saknade i Kalifornien fortsätter att stiga och den dödliga skogsbranden är ännu inte under kontroll.Men nu väntas stora regnmängder – som kan skapa nya problem i form av lerskred.

På lördagskvällen lokal tid meddelade polisen att 1 276 personer saknas, 265 fler än ett dygn tidigare.

Ytterligare fem döda har hittats i sökinsatserna, vilket gör att totalt 76 människor har konstaterats döda i branden. 63 av dem är preliminärt identifierade i väntan på bekräftelse från dna-analyser.

Totalt 714 människor som tidigare har funnits med på listan över saknade har hittats vid liv och avförts från listan, som trots det växer. Över 47 000 människor har evakuerats till följd av branden och nära 1 200 av dem lever i tillfälliga härbärgen.

Regn väntas

Räddningstjänsten har kunnat skapa brandgator runt 55 procent av branden. Brandmännen väntas få hjälp på traven då regn har utlovas i mitten av veckan. Upp till 100 millimeter regn väntas falla i området onsdag–fredag, enligt USA:s nationella väderservice NWS.

Regnet kan dock bli ett tvåeggat svärd, enligt meteorologen Patrick Burke på NWS.

– Det kommer underlätta för brandmännen och förbättra luftkvalitén, men det finns risk för farliga lerskred när växtligheten har bränts bort på sluttningar och kullar, säger Patrick Burke.

Trump på besök

USA:s president Donald Trump besökte under lördagen Paradise, den lilla staden drygt 17 mil från San Francisco där nästan 27 000 människor bodde innan branden började.

– Ingen kunde ha förutsett att det här skulle hända, sade Trump till journalister på plats.

– Det här är väldigt sorgligt att se. När det gäller antalet liv det handlar om så vet ingen än. Just nu vill vi bara ta hand om människorna som har drabbats så hårt.

Brandkatastrofen är en av de mest dödliga i USA sedan förra sekelskiftet.

Trump har tidigare sagt att en stor förklaring till bränderna är att Kaliforniens skogar är misskötta.

På frågan om förödelsen har ändrat hans syn på klimatförändringarna svarar han nej.

– Jag har en väldigt stark åsikt. Jag vill ha bra klimat och vi kommer att ha det och vi kommer att ha skogar som är väldigt säkra, säger han.

Påven sänder stöd

Den tragiska situationen för människorna som drabbats av branden i Kalifornien har även berört den katolska kyrkans överhuvud i Rom. Påve Franciskus uttryckte sitt stöd i en speciell bön som sändes ut på söndagen.

Totalt har Camp Fire-branden härjat en yta stor som mångmiljonstaden Chicago och över 12 000 hus har förstörts.

Enligt myndigheterna beror det höga dödstalet delvis på att den så kallade Camp Fire-branden spreds snabbt på grund av höga vindhastigheter, och på grund av torkan.

De exakta brandorsakerna för Camp Fire-branden och den så kallade Woolseybranden längre söderut i delstaten är inte fastställda, men elbolag har rapporterat problem med utrustning i anslutning till att båda bränderna startade.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning