Lisa Ekdahl – smånätt på svenska

Bild: Skivkonvolut

Då Lisa Ekdahl kommer med ny musik hörs det genast vem som är i farten.

Vispop

Lisa Ekdahl

När alla vägar leder hem (Sony)

När alla vägar leder hem sjunger Lisa Ekdahl igen på svenska (för första gången på elva år), och hon har dessutom återgått till den vispop hon för drygt två decennier sedan började från.

Den extremt karakteristiska, oskuldsfulla småflicksrösten kan ha sin charm, men själv har jag svårt att förhålla mig till den. Dels är det faktiskt en mogen, 45-årig kvinna som sjunger, dels balanserar hon som det nu är på gränsen till det maneriska – men kan man hantera den saken är skivan en behaglig lyssningsupplevelse.

Med stöd av fina musiker som producenten Mathias Blomdahl och Bo Kasper-bekante Fredrik Dahl skapar hon en mjukt akustisk, 60-talsdoftande ljudvärld med små rytmiska underfundigheter. Och anknyter samtidigt till den stabila svenska vispop där Cornelis står som grundpelare.

Efter åren utomlands, med jazz på engelska, är det här ett tillbaka till rötterna-album, och projektet tog också i hennes fall avstamp från deltagandet i Så mycket bättre. Men framför coveravdelningen föredrar jag hennes egna låtar, som visserligen är något förutsägbara men ändå snyggt melodiska och gungande.

Lisa Ekdahl uppträder på Alandica i Mariehamn 11.4 och på Savoyteatern i Helsingfors 12.4.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning