Lipsanen om säsongens motgångar: ”Bensinen tog slut”

Simo Lipsanen stod inte för några underverk i Sverigekampen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Efter ett fantastiskt 2017 blev årets säsong en miss för Simo Lipsanen, som missade medalj i Berlin och haft stora problem med rytmen i hoppen. – Jag måste bli bättre på att hålla upp formen, säger han.

I fjol gick det mesta enligt planerna för Simo Lipsanen, som tog silver i U23-EM och raderade ut det 49 år gamla finländska rekordet genom att hoppa 17,14.

Utveckligen har inte fortsatt i samma takt i år.

Lipsanen har haft svårt att prestera på samma nivå som i fjol. Årsbästa är 16,84 från juni – karriärens fjärde längsta hopp. På lördagskvällen räckte 16,31 till seger då Finland sopade hem poängen i tresteg med 16–6.

– Segern och poängen var det viktigaste, jag skötte mitt, säger Lipsanen utan någon glädje i rösten.

Segerresultatet gladde inte över huvud taget.

– Jag försökte i alla fall, men det fanns inte tillräckligt med explosivitet.

Mönstret fortsätter

Avsaknaden av det lilla extra har varit ett genomgående tema under sensommaren. Lipsanen har haft stora problem med att få rytmen och stegmärkena att stämma. I Kalevaspelen stod Lipsanen bara för ett godkänt hopp. I Sverigekampen blev det tre kryss i protokollet.

– Det var ändå helt okej. Övertrampen var marginella, säger Lipsanen.

Lipsanen har mycket att fundera på då säsongen summeras. Efter en godkänd säsongsinledning kom Lipsanen inte nära de längder han hade förväntat sig. I EM var 22-åringen ett stort medaljhopp, men slutade bara nia.

– Jag måste bli bättre på att tajma in formtoppar och hålla mig i god form. Nu tog bensinen slut.

Det positiva är att Lipsanen är ung och har sina bästa år framför sig. Han är inte heller rädd för självkritik.

– Jag har inte varit tillräckligt vass och det har inte varit lika enkelt att prestera som det borde ha varit, säger Lipsanen.

De kommande månaderna har Lipsanen också annat att tänka på: skolbänken kallar igen.

Ålder: 22

Gren: Tresteg

Rekord: 17,14 från 2017, vilket är finländskt rekord

Födelseort: Villmanstrand

Tränare: Petri Ruotsalainen

Meriter: Tog silver i U23-EM i fjol. Slutade nia i EM i Berlin i år. Föll ut i kvalet i VM 2017. Har tre FM-guld, ett silver och ett brons utomhus. Fyra FM-guld och två silver inomhus

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning