Lipsanen kopierar fjolårets framgångsrecept

I VM i London i fjol gjorde Simo Lipsanen mästerskapsdebut på seniornivå efter att ha toppat formen till U23-EM där han tog silver. I Berlin vill han upprepa fjolårets EM-bragd – nu på seniornivå. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

I U23-EM i fjol lyckades Simo Lipsanen toppa formen och krossa Pertti Pousis nästan 50 år gamla finska rekord. Tävlingsdatumen i Berlin prickades i god tid i kalendern och all träning har gjorts med sikte på EM.

Trestegshopparen Simo Lipsanen blev en av förra friidrottssommarens mest omsusade namn då han i U23-EM i Bydgoszcz knep silver med nya finska rekordet 17,14 som raderade ett av de mest kända nationsrekorden i blåvit friidrott: Pertti Pousis rekord på 17,00 från 1968.

– Förberedelserna till U23-EM i fjol gick bra. Jag har kopierat upplägget i år. Det fungerade då så varför skulle det inte fungera nu?

Genombrottssäsongen 2017 började med finskt rekord inomhus och efter succén i Bydgoszcz fick Lipsanen debutera i seniormästerskap i VM i London. Han lyckades inte luska fram en ny formtopp och hans VM tog slut i kvalet. I år har siktet enbart varit ställt på Berlin.

– De här datumen ritades in i kalendern genast då vi började planera säsongen.

Lipsanens sommar började lovande då hans första tävlingshopp i Marseille mätte hela 16,84. Ett resultat som han inte lyckats toppa. Men resultatnivån har varit hög och jämn. Endast en gång har han lämnat sandgropen med ett resultat under 16,62. Det var i Kalevaspelen i Jyväskylä där han försökte sig på några små justeringar i ansatsen.

– Jag är nöjd med säsongen hittills. Jag har gjort allt så bra jag kan och vi har följt samma mönster som inför junior-EM. Kalevaspelen blev förstås inte som jag resultatmässigt hoppats. Jag hade trubbel med ansatsmärket och gjorde fem övertramp. Jag hade svårt med rytmen. Vi testade lite nytt men som man ser i protokollet funkade det inte, säger Lipsanen som haft extra fokus på ansatsen under de förberedande träningarna.

Rekordform

I förhandssnacket har Lipsanen lyfts fram som en potentiell medaljkandidat och att han själv medgett att han siktar på medalj i EM har bara fungerat som bensin på lågorna.

Nivån i Europa har inte varit så märkvärdig i år – endast tre idrottare i starfältet i kvalet har klarat 17 meter den här säsongen. Men Lipsanen är inte den enda som toppar formen till EM. Av EM-deltagarna har fjorton stycken, Lipsanen medräknat, ett personbästa på över 17 meter.

Kvalgränsen är 16,75. En gräns som Lipsanen tror att man måste komma nära för att över huvud taget ens få drömma om att hoppa hem en medalj.

– Kvalet först. Jag tar en dag åt gången, säger Lipsanen om målsättningen.

– Det finns många hoppare som har chanser att nå framgång. Nivån kan vara överraskande hård. Jag tror att man måste hoppa i närheten av kvalgränsen. Så var det i damernas kval. Och så måste man hoppa över 17 meter för att ta medalj.

17 meter – en gräns som Lipsanen tror sig ha kapacitet att greja.

– Jag litar på att jag är i sådan form att jag kan hoppa rekord, säger Lipsanen.

"Ingen som helst press"

Lipsanen upprepar att han gjort allt som går att göras för att vara så redo som möjligt för medaljjakten. De senaste veckorna har han tränat på förmiddagen för att vara skarp på fredagen klockan 12.40 lokal tid då kvalet sätts i gång. Uppvärmningen kommer att vara kort och effektiv – likt kollegan Mäkeläs före hennes kval som slutade i ett lyckat hopp över kvalgränsen.

Lipsanen verkar kolugn inför säsongens höjdpunkt. Att resten av de blåvita medaljkandidaterna svikit och att friidrottsfolket hemma i Finland skränar efter medalj påverkar inte den sympatiska ynglingen.

– Det bildar ingen som helst press. Jag har gjort allt så bra jag kan. Om det är någon som har press på sig så är det Max Hess. Han är regerande mästare och han tävlar framför sin hemmapublik, säger Lipsanen som vid sidan om Hess lyfter fram portugisiska veteranen, OS- och VM-guldmedaljören Nelson Evora som guldfavoriter.

Herrarnas trestegskval börjar klockan 13.40 finsk tid på fredag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03