Lipsanen: "I mästerskap jagar man alltid den stora fisken"

Simo Lipsanen blev besviken i EM-finalen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Simo Lipsanen var bister efter att ha missad de tre sista hoppomgångarna med två centimeter.

Simo Lipsanen slogs ut från EM-finalens tre sista hoppomgångar. Före tredje omgången var 22-åringen nia men hans tredje hopp på 16,46 lyfte honom till åttondeplatsen som hade gett honom tre hopp till. Men allt slutade på ett sunkigt sätt då fransmannen Jean-Marc Pontvianne petade ner Lipsanen i resultatlistan med ett hopp på 16,61.

Lipsanen kom nia och missade finalomgångarna med ynka två centimeter.

I och med att Lipsanen var den sista finländaren i EM blev det klart att Finland för första gången sedan EM i Budapest 1966 blev utan en medalj. Att Lipsanen visste att han är det sista framgångshoppet påverkade honom inte.

– Jag har inte följt medierna under mästerskapen. Jag var varken nervös eller kände någon press. Det kändes bra men inte ens det hjälpte, säger Lipsanen.

I kvalet hoppade Lipsanen 16,51 och hans årsbästa är 16,84. Guldet gick till veteranen Nelson Evora (17,05) som var den enda mannen som kom över 17 meter. Alexis Capello kom tvåa på 16,93 och Dimitrios Tsiamis trea på 16,78.

– Situationen är vad den är. I dag kunde jag inte nå de där resultaten. Det här är ett mästerskap och medaljerna delas ut på de sista hoppen. Förstås är det här en besvikelse. Min målsättning var högre en det här. Jag satsade allt men kom inte längre. I mästerskap jagar man alltid den stora fisken. Men det lyckades inte i dag.

Lipsanen har svårt att ens blicka framåt just nu. Niondeplatsen är en stor besvikelse för trestegstalangen.

– Nog finns det väl några tävlingar kvar ännu, säger han om resten av friidrottssäsongen 2018.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03