Lipsanen: "I finalen sätter jag allt på spel"

Simo Lipsanen hoppade till EM-final. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

En rutinprestation räckte för en tiondeplats i trestegskvalet. I finalen går Simo Lipsanen "all in".

Simo Lipsanen höll publiken i spänning i trestegskvalet. Det blev ingen fullträff men ett rutinhopp på 16,51 i andra omgången räckte att bära 22-åringen enda till EM-finalen. Ett 16 centimeter längre resultat än italienaren Simone Fortes, som var första man som inte kom till söndagens final.

Men lika lätt gick det inte som för Lipsanen som för kollegan Kristiina Mäkelä som genast på första hoppet klarade kvalgränsen.

– Det första hoppet var rent ut sagt dåligt. Jag var för försiktig. Jag saktade ner ansatslöpningen och fick ingen kraft i hoppet. Vi diskuterade med tränaren att det första hoppet absolut inte för vara ett övertramp. Efter hoppet visste att jag att det resultatet absolut inte räcker, säger Lipsanen om det första hoppet som mätte 16,24 meter.

På det andra försöket lossnade det ordentligt och Lipsanen landade i sandgropen 16,51 meter från plankan. Hans tredje hopp var ett övertramp – något som varit ett problem för Lipsanen sedan Kalevaspelen där han endast fick till stånd ett godkänt hopp.

– Nu hade jag ändå två godkända hopp, säger han leende.

Till den sista EM-dagens final går Lipsanen med lugn i sinnet. Kvalet är undanstökat med godkänt betyg.

– Kvalet är en skild tävling och finalen är en skild tävling. Alla startar från samma sträck. I finalen sätter jag allt på spel och tar inte det försiktigt. I finalen går jag in med stor risk.

"Inget trixande"

Kvalets längsta hopp bjöd före detta cubanen Alexis Copello som nu för tiden är azerbajdzjan. Hans längsta hopp mätte 16,82 och förutom honom klarade bara spanjoren Pablo Torrijos (16,79) och fransmannen Jean-Marc Pontvianne (16,77) kvalgränsen på 16,75. Nivån var inte hisnande men Lipsanen förväntar sig en högklassig final.

– Banan är snabb och spänstig. Finalen kommer att ha en tuffare nivå. För att nå medalj måste man säkert hoppa över 17 meter, säger Lipsanen.

Lipsanen är sjua i finalisternas årsstatistik. Bortsett från regerande Europamästaren Max Hess gick alla förhandsfavoriter till final.

– Det ryktas att han lider av någon skada. Det var en liten överraskning att han inte kom till final, säger Lipsanen.

Lipsanens målsättning är att förbättra sitt nationsrekord 17,14 i söndagens final. Varenda minut före det går åt till att förbereda sig för sommarens höjdpunkt.

– Jag tar det ganska lugnt. Det gäller närmast att ladda upp sig och samla krafter. Inget trixande, säger medaljhoppet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03