Lipponen får gå – Malinen tar över U19-landslaget

Kimmo Lipponen, 55, spelade sex landslagsmatcher för Finland under sin spelarkarriär. Bild: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Bollförbundet meddelar att man går skilda vägar med U19-landslagstränaren Kimmo Lipponen. Beskedet kom endast månader innan hemma-EM i juli.

Herrarnas U19-landslag hade ett bedrövligt avslut på året 2017. Från och med augusti i fjol förlorade laget åtta matcher i följd, bland vilka fanns med bland annat en 0-9 förlust mot Nederländerna och en 0-5 förlust mot Italien. I år har laget spelat två matcher, bägge mot Makedonien, i vilka saldot var en förlust och ett oavgjort.

Resultatet av de bedrövliga insatserna var att tränaren Kimmo Lipponen befriades från sin post i dag.

– Kimmo har gjort ett långt och utmärkt arbete under årtal inom de ungas landslag. Tyvärr lyckades han inte vända på den negativa trenden för åldersklassen som förbereder sig inför hemma-EM och därför är vi tvungna att byta tränare, kommenterar spelarutvecklingschefen Hannu Tihinen i Bollförbundets pressmeddelande.

Ersättaren för en period på fem månader framöver blir Juha Malinen, som även tränar U21-landslaget. Någon lätt uppgift har Malinen inte då hemma-EM står bakom dörren – preliminärt spelar Finland sin första match i mitten av juli.

– Juhas kunskap och erfarenhet i att åstadkomma förändringar kommer att spela en central roll under de kommande månaderna. Stommen för kommande U21-landslag kommer att bestå av en del av det U19-landslagets spelare och därmed är beslutet logiskt för att garantera kontinuiteten, säger Tihinen.

Resten av U19-landslagets tränarstab kommer att publiceras under nästa vecka, meddelar Bollförbundet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03