Lipponen får gå – Malinen tar över U19-landslaget

Kimmo Lipponen, 55, spelade sex landslagsmatcher för Finland under sin spelarkarriär.Bild: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Bollförbundet meddelar att man går skilda vägar med U19-landslagstränaren Kimmo Lipponen. Beskedet kom endast månader innan hemma-EM i juli.

Herrarnas U19-landslag hade ett bedrövligt avslut på året 2017. Från och med augusti i fjol förlorade laget åtta matcher i följd, bland vilka fanns med bland annat en 0-9 förlust mot Nederländerna och en 0-5 förlust mot Italien. I år har laget spelat två matcher, bägge mot Makedonien, i vilka saldot var en förlust och ett oavgjort.

Resultatet av de bedrövliga insatserna var att tränaren Kimmo Lipponen befriades från sin post i dag.

– Kimmo har gjort ett långt och utmärkt arbete under årtal inom de ungas landslag. Tyvärr lyckades han inte vända på den negativa trenden för åldersklassen som förbereder sig inför hemma-EM och därför är vi tvungna att byta tränare, kommenterar spelarutvecklingschefen Hannu Tihinen i Bollförbundets pressmeddelande.

Ersättaren för en period på fem månader framöver blir Juha Malinen, som även tränar U21-landslaget. Någon lätt uppgift har Malinen inte då hemma-EM står bakom dörren – preliminärt spelar Finland sin första match i mitten av juli.

– Juhas kunskap och erfarenhet i att åstadkomma förändringar kommer att spela en central roll under de kommande månaderna. Stommen för kommande U21-landslag kommer att bestå av en del av det U19-landslagets spelare och därmed är beslutet logiskt för att garantera kontinuiteten, säger Tihinen.

Resten av U19-landslagets tränarstab kommer att publiceras under nästa vecka, meddelar Bollförbundet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00