Lintilä om Berners vägbolag: "Något måste göras då intäkterna minskar"

OPTIMIST. Näringsminister Mika Lintilä (C) hoppas att tillväxten ska bli bättre än den Finansministeriet förutspått. Bild: Heikki Saukkomaa

Näringsminister Mika Lintilä anser att Trafikministeriets planerade förslag om ett vägbolag som uppbär avgifter har "kritiserats i förtid".– När vi går ifrån fossila bränslen kommer skatteintäkterna från bilismen att minska, och något ska fylla hålet.

Näringsminister Mika Lintilä (C) vill inte gå in på djupet i att ta ställning till förslag som ännu inta lagts fram – särskilt inte från andra ministerier.

Trafikminister Anne Berner (C) kommer den här veckan att presentera ett förslag om att bolagisera vägnätet. Genom att flytta det utanför statsbudgeten skulle det möjliggöra att sänka trafikrelaterade skatter med ett par miljarder.

I stället kunde vägbolaget uppbära avgifter som baserar sig på hur mycket man använder vägnätet. En vinkel av projektet har varit att industrin skulle få möjligheter att utveckla digital service.

– Jag går ogärna in på ministergrannens tomt, men ett förslag ska inte heller skjutas ned förrän det ens presenterats ordentligt. Klart är att något måste göras, säger Lintilä.

Trafiken är på väg mot elektriska alternativ, och då minskar skatteintäkterna som ska upprätthålla vägnätet, säger Lintilä.

– Det hålet ska fyllas, och jag inväntar minister Berners förslag. Själv ser jag det inte som någon fara om det kräver digital övervakning. Vi har ju alla redan mobiltelefoner i fickan – de är också möjliga att följa.

Besked om Terrafame inom januari?

Den nytillträdda näringsministern träffade Politiska journalisters förening på tisdagen, och sade att förhandlingarna om privat finansiering till Terrafames gruvverksamhet fortfarande pågår. Staten beviljade 100 miljoner i höstas, med målet att hitta privata investerar senast före nästa sommar då pengarna tar slut.

– Jag är väldigt optimistisk. Jag tror och hoppas att vi ska kunna komma med nya besked ännu den här månaden, säger Lintilä.

Lintilä tillträdde som näringsminister efter Olli Rehn strax före årsskiftet, och kastar sig in rollen då regeringen förbereder sin halvtidsrapport och budgetram. Lintilä gjuter olja på vågorna, trots att finansminister Petteri Orpo låtit förstå att det kan behövas mera nedskärningar och statsminister Juha Sipilä (C) sagt att det inte ska behövas.

– Vi hade ett förberedande seminarium där stämningen var enig om att alla åtgärder nu ska handla om att skapa sysselsättning. Jobb, jobb, jobb. För mitt ministerium gäller det att hitta en ny växel på de områden där tillväxt kan ske relativt snabbt.

Tror på turismen

Lintilä räknar upp några: Turismen väntas växa, den cirkulära ekonomin väcker intresse globalt och så tror han själv också på robotiken och på AI, det vill säga artificiell intelligens.

– Det är ett område där vi inte ännu har en strategi, men det behövs för att vi ska vara förberedda.

– Tillväxt är enda sättet att undvika fler nedskärningar. Regeringen kom i sitt program överens om att skära med fyra miljarder, och vi är redan uppe i 3,96. Det börjar alltså vara i burken. Men det ska också medges, att en sysselsättningsgrad på 72 procent inte nås med nuvarande medel, så det kommer nya förslag.

Lintilä presenterar dem inte utan väntar till ramförhandlingarna. Han säger att regeringen redan gjort många insatser som inte ännu haft effekt, bland annat flera skärpningar som gäller arbetslösa.

En arbetslivsreform han inte vill skynda med är familjeledigheterna, som fått kritik för att ligga bakom den låga sysselsättningsgraden bland unga kvinnor.

– Det pågår en lite märklig diskussion om vad som är rätt eller fel sätt att sköta barn. Hemvårdsstödet är något som kan utredas, men det måste få göras grundligt och inte skyndsamt. Själv tycker jag hemvårdsstödet ger möjlighet för familjerna att välja hur de vill ha det.

Lintilä upprepade också sin förhoppning om att tillväxten ska kunna bli bättre än den nivå på 0,9 procent som Finansministeriet förutspått.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning