Linjetal ska visa vägen efter covid-19

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto. Bild: Aris Oikonomou/TT-AP

Klimat och hälsa, demokrati och migration väntas vara med när EU-kommissionens ordförande håller linjetal i Bryssel.Ursula von der Leyen vill vara vägvisare i sitt första tal om läget i unionen.

Utmaningarna är många för den tyska kommissionsordföranden. EU-länderna är fortfarande mitt uppe i coronapandemin, klimatkrisen har inte försvunnit och relationerna är ansträngda till både närliggande länder och supermakter längre bort.

Hur EU ska vandra vidare från det är nu vad von der Leyen ska lägga ut orden om. Talet är tänkt att handla mer om vad som borde göras framöver, snarare än vad som gjorts hittills.

Tyska Ursula von der Leyen godkändes som EU-kommissionens ordförande efter Jean-Claude Juncker den 16 juli 2019 och tillträdde formellt den 1 december.

Hon föddes i Bryssel 1958 där pappa Ernst Albrecht (1930-2014) hade tunga uppdrag inom den dåvarande EU-kommissionen på 1950- och 60-talen, innan han blev regional regeringschef i Niedersachsen 1976-90. Liksom fadern har von der Leyen länge varit aktiv inom kristdemokratiska CDU. Hon blev familjeminister 2005, arbetsmarknadsminister 2009 och försvarsminister från 2013 under förbundskansler Angela Merkel.

Sedan 1986 är hon gift med medicinprofessorn Heiko van der Leyen. Paret har sju barn, födda mellan 1987 och 1999.

Exakta detaljer om vad som väntas har EU-kommissionen dock inte velat gå ut med på förhand. I den bakgrundsinformation som erbjudits talas mer om en lång rad ämnesområden, stora penseldrag och en förhoppning om att kunna tala även till vanliga EU-medborgare och inte bara politikerna i EU-parlamentet och medlemsländernas regeringar.

Klimatet, digitalisering, hälsovård, den inre marknaden, internationella relationer, rättsstatsprinciper och migration ska avhandlas under onsdagsförmiddagen.

Bedömarna räknar med ett striktare tal än när den närmaste företrädaren höll låda.

Förhoppningarna och förväntningarna är sedvanligt många. Kommissionsbasen väntas lätta lite på förlåten om vad som väntas i nästa veckas stora migrationspaket, betona vikten av att följa demokrati och rättsstatsprinciper och inte minst lägga ut förslag om skärpta klimatmål för exempelvis år 2030.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning