Lindtmans listor och pudel

Antti Lindtman har satt käppar i hjulet för sin egen karriär inom SDP.

Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman har försökt styra vem ur hans grupp som borde få höras under riksdagens frågetimmar, som hålls varje torsdag. Han har gjort upp listor med namn på de ledamöter han anser att ska få ställa frågor och uttala sig i plenisalen och överräckt dem till talmannen varje vecka.

Gruppordföranden fick skarp kritik vid riksdagsgruppens veckomöte på torsdagseftermiddagen, då namnlistorna hade avslöjats. Misstankar fanns bland flera SDP-ledamöter att det var samma namn som har funnits på Lindtmans lista från vecka till vecka, oberoende av vilket ämne som har behandlats. Lindtman själv säger att han skrivit listorna för att föra fram dem som är mest insatta i respektive ämne och att hans mål med listorna inte har varit att begränsa någons rätt att uttala sig.

Talman Maria Lohela (Sannf) försäkrar att talmännen inte kan styras av riksdagsgrupperna och att Lindtmans listor har gått direkt i hennes papperskorg.

Antti Lindtman har tydligen levt i den tron att riksdagens talmän skulle följa hans önskemål om vem från SDP:s grupp som ska få höras i plenisalen under frågetimmarna, men han har inte informerat sina gruppkamrater om sitt system.

På fredagen möttes gruppen på nytt, Lindtman bad om ursäkt och beklagade bristen på kommunikation. Det räckte, han fick både förlåtelse och allas fortsatta stöd.

Visst är det lite överraskande att en person som inte har behandlat gruppmedlemmarna jämlikt har alla medlemmars förtroende.

Man kan spekulera i varför det här kom fram just nu, några veckor före SDP:s partifullmäktigemöte där partiordförande Antti Rinne meddelar om han ställer sig till förfogande för omval vid partikongressen i februari. Är det en del av taktiken inför ett eventuellt ordförandeval? Är det för att sätta käppar i hjulet för Antti Lindtman, som ses som en tänkbar efterträdare till Rinne?

Den här käppen har Lindtman själv sågat till och den kan ha effekt, trots riksdagsgruppens förlåtelse.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03