Ilska kring favoritlistor fick Lindtman att krypa till korset

Antti Lindtman (SDP) klädde sig i säck och aska i riksdagen på fredag. Han bad riksdagsgruppen om ursäkt för att ha gjort upp namnlistor över rekommenderade talare, och fortsätter som gruppordförande.

Antti Lindtman blev däremot mycket fåordig kring vilka i SDP:s riksdagsgrupp som egentligen visste om att han skrev önskemål på prefererade talare, då han svarade på frågor i riksdagen på fredagseftermiddagen.

På upprepade frågor svarade han bara att det är han själv som tar fullt ansvar för det förfarande som väckt ilska inom riksdagsgruppen.

Det var i torsdags som det stor klart för SDP:s riksdagsgrupp att gruppordföranden Antti Lindtman har tagit för vana att göra upp listor över de SDP-riksdagsledamöter som ska får komma till tals under frågestunderna och debatterna i riksdagen. I riksdagen är det talmannen som delar ut ordet och vetskapen om att Lindtman har försökt styra debatten för SDP:s del chockerade de egna leden. Samtidigt har det kommit fram att också andra personer varit inblandade i att överräcka informationen.

Riksdagsledamoten och tidigare SDP-ministern Susanna Huovinen hörde till de förgrymmade. I ett Facebook-inlägg skrev hon att hon var upprörd och chockerad och att hon ofta har fått frågan varför hon inte hållit några gruppanföranden under den här valperioden.

– Efter det här behöver jag inte längre förklara mig.

Trodde att han hjälpte

Lindtman förklarar förfarandet med att han trodde att det var en bra sak.

– Jag trodde det var bra att informera om vilka personer det är som är insatta i ämnena utgående från utskottsarbete eller koppling till ämnesområdet, säger Lindtman, som anser att kriterierna motsvarar dem som talmanskonferensen delar ut ordet enligt.

Vid gruppmötet i riksdagen då SDP-ledamöterna fick höra om listsystemet, ska såväl partiordförande Antti Rinne som åtminstone delar av partiets arbetsutskott ha verkat förvånade då de fick höra om talarlistan. I arbetsutskottet som normalt bereder och känner till allt som är på gång i riksdagsgruppen sitter förutom Lindtman vice ordförandena Johanna Ojala-Niemelä, Lauri Ihalainen, Maarit Feldt-Ranta och Mika Kari.

Ojala-Niemelä säger nu att saken är utagerad.

– Gruppordförande Lindtman gick igenom allting grundligt och bad om ursäkt. i gruppen beslöt vi att saken är färdigt behandlad och arbetet i riksdagsgruppen fortsätter som vanligt och gruppordförande har gruppens fulla stöd, säger Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Lindtman avgår inte som gruppordförande och understryker att han enhälligt fick gruppens stöd efter att ha bett om ursäkt och kommit överens om att det här förfarandet tar slut.

Riksdagens talmän som delar ut ordet i plenisalen trodde att SDP:s talarlistor var välsignade inom den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Talman Maria Lohela (Sannf.) säger att hon inte har beaktat SDP:s listor utan slängde dem i papperskorgen. Vice talman Mauri Pekkarinen (C) säger sig däremot i viss mån ha beaktat namnlistorna.

Känslig tidpunkt

Kalevi Sorsa fondens verksamhetsledare, docent Mikko Majander säger att skandalen kring namnlistan kommer vid en mycket känslig tidpunkt, strax före partifullmäktigemötet i november då namnfrågor inför ordfarandevalet står på dagordningen.

På längre sikt tror Majander ändå att fadäsen inte behöver lämna några djupare spår.

– Det här är naturligtvis genant för Antti Lindtman personligen och för partiet, men på sikt behöver det inte belasta honom särskilt mycket, säger Majander.

Majander säger att riksdagsledamöter alltid är mycket känsliga när det gäller att blir hörda i riksdagen och han tror inte att arrangemanget med listorna ska ses som ett taktiskt drag i ordförandevalet.

– Jag tror att det är en slump att händelserna sammanfaller tidsmässigt. Sen är det ju ett faktum att det händer väldigt mycket för stunden: Partiet leder i opinionsundersökningarna och valrörelsen inför kommunalvalet håller på att köra i gång. I en sådan situation är det lätt hänt att saker och ting går överstyr.

Bild: Ksf Media

Andra ser allvarligare på Lindtmans försök att styra debatten. Forskaren Erkka Railo från Åbo universitet sade intervjuad av Yle att namnlistor över vem som får uttala sig i riksdagen strider mot andan i lagen.

Tiger om ordförandekamp

SDP:s gallupsiffror har skjutit i höjden den senaste tiden och partiet är för stunden störst i landet. Samtidigt går partiet mot ett ordförandeval som hålls vid partikongressen i februari.

Antti Lindtman är en av dem som spekulerats kunna ställa upp i ordförandevalet på SDP:s partikongress i vinter. Varken Lindtman eller Rinne ville kommentera det, och hänvisade till att Rinne tidigare lovat ge sitt besked om fortsättningen i november.

– Nästa nyhet vi hör om det här kommer att vara när Rinne ger sitt besked, säger Lindtman.

Nuvarande ordföranden Antti Rinne besegrade i en jämn omröstning sin företrädare Jutta Urpilainen, våren 2014. Rinne har lovat ge besked om han ställer upp för omval i november. Samtidigt är tidigare SDP-ordföranden och spindoktorn Eero Heinäluomas protegé Antti Lindtman det utmanarnamn som oftast har förekommit i spekulationerna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03