Lindgren inledde med två förluster: "Vi är för snälla"

Sebastian Säkkinen var helgens bästa målskytt med sina 12 mål. Bild: Thomas Sundström

Ola Lindgrens första helg som finländsk landslagstränare i handboll slutade i två förluster mot Japan efter två svaga avslutningar på matcherna.– Vi är helt enkelt för snälla, säger den svenska tränaren.

Svensken Ola Lindgren träffade sitt finländska landslag första gången på fredag. Två och ett halvt dygn senare hade han redan leda laget i två matcher och båda gångerna fått se sina spelare tappa ledningen för att förlora matcherna under de sista minuterna.

Slutsiffrorna skrevs 26–28 och 27–29 i matcherna och Lindgren har en hel del att fundera på inför VM-kvalstarten på onsdag.

– Det här var ett fall framåt, säger han efter den andra matchen.

– Vi har greppet om den här matchen men slarvar på slutet och förlorar.

Lindgren fick direkt uppleva det han visste att är en av de stora utmaningarna i landslaget – att laget har svårt att hålla nivån hela matcherna. Inför dubbellandskampen mot japan talade han om att laget måste lära sig att vinna matcher och att spela bra i slutet av matcherna.

– Men det lyckades inte. Vi blir för försiktiga då vi ska avsluta matcherna, säger Lindgren och skakar på huvudet.

Ola Lindgren. Bild: Thomas Sundström

Söndagens match i Karis gav ändå en del positiva besked också om det fanns mycket som inte fungerade i det finländska spelet. Med bara några få träningspass inför matcherna och med en ny tränare med inte allt för stor kunskap om sina spelare hade Lindgren valt att fokusera på några saker inför matchen.

– Vi talade om omställningsspelet och att ha bra tryck i vårt spel. Det tycker jag vi gör bra i dag också om vi tappar det lite på slutet, säger han.

– Vi måste våga spela på det sättet hela tiden.

Benjamin Helander och Sebastian Säkkinen visade att kantspelet fungerar bra och båda fick beröm av sin nya lots.

– Kantspelet var bra och de fick ju också en hel del lägen då vårt positionsspel i anfallet inte riktigt fungerade, säger Lindgren.

– Vi är för snälla i anfallet och går inte och ta smällarna som behövs. Vi vinner inte man-mot-man-situationer och vi är för snälla i satsningarna.

Lindgren var inte heller helt nöjd med hur laget presterade i defensiven.

– Vi måste vara tuffare där också och gå hårdare åt motståndarna och ta en del frikast, säger han.

– Nu vet jag lite mer om det här laget och om spelarna. Det finns mycket att jobba på inför kvalstarten där vi möter ett lag som är bättre än det här.

Samtidigt som motståndet blir tuffare får Lindgren också några välkomna förstärkningar i laget då framför allt Nico Rönnberg ansluter till truppen på måndag. Också Teemu Tamminen, Roni Syrjälä och Miro Koljonen reser till kvalpremiären på onsdag.

– Med Nico hoppas jag att vi får en del enkla mål, säger Lindgren.

Rönnbergh, Tamminen och Syrjälä spelade Chjampions League med Cocks på söndag, Koljonern spelade seriematch i Norge och Helander anslöt på söndag efter att ha spelat match i Sverige på lördag.

20.10: Finland–Japan 27–29 (16–12)

Finlands målskyttar: Fredrik Forss 1, Johan Gripenberg 1, Ian Martin 6, Robin Granlund 1, Max Granlund 1, Benny Broman 3, Sebastian Säkkinen 5, Gusten Montonen 1, Christoffer Thor 1, Benjamin Helander 7.

19.10: Finland–Japan 26–28 (15–12)

Finlands målskyttar: Linus Lindberg 1, Fredrik Forss 4, Johan Gripenberg 4, Robin Sjöman 1, Ian Martin 2, Robin Granlund 1, Max Granlund 1, Benny Broman 1, Sebastian Säkkinen 7, Gusten Montonen 2, Christoffer Thor 2.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning