Lindfors nöjd med crossbanan – "Det blåser alltid här"

Trivs. I både östra Helsingfors och Sydkorea.Bild: Lehtikuva/Anni Reenpää

Anton Lindfors räknar med att vindarna kan ställa till det också i snowboardcrossen.– Det kan bli knepigt.

Snowboardcross

Den konstgjorda snön gnistrar i det starka solskenet. Nu och då drar en vindby över Bokwang Phoenix Park och sveper med sig ett moln av snö.

Dagen innan firade Enni Rukajärvi OS-brons i slopestyle, ett stenkast bort. I dag är slopestylebanan tom.

I stället är det full action i halfpipen och crossbanan. Markus Malin, Janne Korpi och Peetu Piiroinen övar för dagens halfpipekval medan Anton Lindfors bekantar sig med crossbanan inför torsdagens heat.

Längre bana

Crossbanan är – magnifik. Längre än normalt.

– Under de senaste åren har banorna varit lite mindre i världscupen. Den här är lite större och längre, men det passar mig bra, säger Lindfors.

Vinden har minskat i styrka sedan damernas slopestylefinal, men det är fortfarande blåsigt. Vindbyarna är fortfarande oberäkneliga.

– Det kan bli lite knepigt att hitta rätt landning. Vi har två eller tre landningar och du måste reagera om vinden kommer bakifrån eller från sidan och välja hurdan landning du tar, säger Lindfors.

"Tufft av henne"

Han såg Rukajärvis final och var imponerad. Förhållandena var rentav löjliga, då bara fem åkare av tjugofem klarade sig utan att falla omkull i vardera åket.

– Det var sjukt mycket mera vind än i dag. Efter att jag åkt träning i dag känns det otroligt att de genomförde tävlingen.Tufft av henne att hållas på fötterna i det vädret.

Väderleksprognosen förutspår mindre blåst och lite varmare till morgondagen, då crosskvalet avgörs. Men vindstilla blir det aldrig här i Pyeongchang.

Blåser alltid

– Det verkar som att det alltid blåser här. Vi hade tävling här för ett par år sedan och då var det också blåsigt, säger Lindfors, som deltar för andra gången i OS.

I OS-debuten för fyra år sedan i Sotji slutade han på trettonde plats. Hans bästa placering i världscupen är tvåa, också för fyra år sedan.

Förra säsongen var han som bäst åtta, men han har letat efter toppformen i vinter. Han opererades i axeln i somras.

– Det har inte varit den lättaste säsongen, men farten borde finnas där och formen blir bättre hela tiden. Det gäller bara att prestera när det gäller.

Fartens tjusning

Snowboardcross skiljer sig från de andra snowboardgrenarna, då det alltid är sex deltagare samtidigt ute på banan. De tre snabbaste avancerar.

Det kan också bli lite stökigt ibland. Det går inte att undvika fysisk kontakt, fast det är förbjudet att knuffa varandra.

– Ibland händer det att någon försöker stänga ens linje så du inte har utrymme. Det är jävligt, men sånt händer, säger Lindfors.

– Farten och spänningen tjusar. Det finns alltid en risk att någonting händer.

Tränar med schweizarna

Lindfors, 26, bor inte med resten av snowboardlaget i OS-byn, utan bor tillsammans med det schweiziska landslaget i Bokwang alldeles invid snowboardarenan. Han har tränat med schweizarna under de två senaste säsongerna.

– Vi hade inget crosslag i Finland. Jag tränade ett år med Norge, men det var inte den bästa lösningen. Det behövs alltid fler ögon då vi åker långa banor, så ett större team är att föredra.

Han är fortfarande bosatt i sin hemstad Helsingfors, trots att han tränar med schweizarna. Lindfors har gått i skola i Blomängen och Botby samt i Backasbrinkens gymnasium.

– Jag bor fortfarande i östra Helsingfors. Jag är relativt stolt över det också.

Ett heat i taget

Kvalheaten börjar klockan fyra natten till torsdag finsk tid. Finalheatet avgörs 7.45 finsk tid.

– Jag går in i tävlingen och tar ett heat åt gången och går vidare. Jag försöker hålla fokus och inte tänka längre fram än så. Jag tror det är mitt recept, säger Lindfors.

– Fungerar det så fungerar det och då kan det gå hela vägen.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22