Lindelöf om hatet: Lägger ingen energi på det

Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf lägger ingen energi på vad hans kritiker skriver på sociala medier. Bild: Robert Perry/Lehtikuva

Flera svenska landslagsstjärnor fick motta hat på sina sociala medier efter VM-kvalförlusten mot Georgien.En av de drabbade är lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf.– Det är ganska normalt i den värld jag lever i, men inget jag lägger energi på, säger mittbacken.

Victor Nilsson Lindelöf stod för ett kostsamt misstag som blev upprinnelsen till Georgiens matchavgörande 0–2-mål. Och mittbacken var självkritisk efteråt.

– Jag fuckar jag upp lite. Jag försöker chippa bollen över honom. Jag skulle bara dragit väg den, sade han.

Efter matchen fick den svenske försvararen motta hat och hot i sina sociala medier, enligt Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Även anfallsstjärnan Alexander Isak ska ha fått kränkande kommentarer riktade mot sig och förbundet överväger nu att anmäla händelsen.

– Det var en del grova övertramp. På Isaks var det en del kommentarer som skulle kunna utgöra grund för hatbrott och eventuell anmälan i ett senare skede, sade SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman till Fotbollskanalen.

"Det rör mig inte"

Nilsson Lindelöf säger att övertrampen inte rör honom i ryggen.

– Jag är van vid att det kan skrivas saker och ting, men man kanske inte går in och läser allt. Det rör mig inte så mycket. Jag vet inte ens vad som har skrivits.

– Hur man kan förebygga det får andra svara på, men jag lägger ingen energi på det, säger han.

Även missen mot Georgien är glömd. Nu är siktet inställt på att sätta Spanien i gungning och knipa direktplatsen till VM i Qatar 2022.

– Det är ingen idé att älta för länge, det ger inte så mycket. Man lär sig och går vidare så snart som möjligt. Det är enklare nu när man har familj, det hjälper, säger han och fortsätter:

– Vi var väldigt besvikna efter matchen. I går var det lite lättare och i dag är stämningen väldigt bra. Alla är nollställda och redo för Spanien.

"Kommer ta större ansvar"

27-åringen, till vardags i Manchester United, är van vid att spela de stora matcherna. Och som lagkapten i ödesmatchen mot Spanien blir pressen på honom än större.

– Det är klart att jag kommer att ta ett större ansvar sista matchen. Jag ska se till att grabbarna är redo. Det viktigaste för mig är att jobba tillsammans med alla och se till så alla vet vad de ska göra. Vi får inte bli stressade utan ska försöka behålla lugnet.

– Vi brukar kunna vara väldigt bra mot större nationer och framför allt Spanien. Följer vi matchplanen och kommer upp i nivå har vi stor chans att ta oss till VM. Men det kommer bli tufft. Spanien borta, vi vet vilket bra lag de är. Når vi bra nivå har vi alla möjligheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning