Linda Sällström närmar sig landslagsrekordet – tvåmålsskytt då Finland vann klart i EM-kvalet

Linda Sällström gjorde två av Finlands mål när EM-kvalet startade. Bild: SPT-arkiv

Finland hade huvudet med sig i EM-kvalet. Två nickmål punkterade Albaniens förhoppningar om en skräll.

Sällström närmar sig landslagsrekordet – tvåmålsskytt då Finland vann klart i EM-kvalet

Finland hade huvudet med sig i EM-kvalet. Två nickmål punkterade Albaniens förhoppningar om en skräll.

Tre mål och tre poäng var Finlands sköna saldo när EM-kvalet startade i Elbesan. Finland dominerade bortamatchen och slog Albanien med klara 3–0.

– Det är viktigt att vi startar med en seger. Det är alltid lite nervöst att inleda ett nytt kval och vi gjorde inte vår bästa prestation spelmässigt. Vi kan mycket bättre, säger anfallaren Linda Sällström.

Sällström var pigg, aktiv och farlig i nittio minuter. Hon hotade ständigt med sina djupledslöpningar och fick också sätta punkt för sin måltorka i landslaget.

Efter tröstmålet mot Österrike i VM-kvalet för ett år sedan har anfallaren inte lyckats i målskyttet. Nu behövde hon inte ens tio minuter för att sätta dit bollen.

Heidi Kollanen slog ett inlägg och Sällström nickade in 1–0-målet i tom bur. Den albanska målvakten Viona Rexhepi kom ut helt galet från linjen och hängde tvätt.

– Det var en stor lättnad när jag nickade in den bollen, säger Sällström.

"Något jag tänkt på"

I andra delen av den första halvleken dödade Finland spänningen i matchen. Kollanen satte 2–0 med pannan och Sällström chippade kyligt in 3–0.

Sällström jagar Laura Österberg-Kalmaris målrekord i landslaget och närmade sig i Albanien. Landslagsikonen Österberg-Kalmari stannade på 41 mål och nu är Sällström uppe på 39 fullträffar.

Om Paris FC-anfallaren håller sig skadefri är chanserna stora för att hon blir alla tiders målskytt senare i höst. Då ska Finland spela hemma mot Albanien och Cypern.

– Det är klart att det är något som jag har tänkt på – och det gäller också att jag snart har spelat hundra landskamper. Men det här är fotboll och allt kan hända.

– Det absolut viktigaste för mig är att vi vann i kväll. Min stora dröm är att vi tar oss till EM.

"Inte enkelt att vinna här"

På den långa vägen mot EM-slutspelet i England 2021 var premiären en måstematch för Finland. Om landslaget ska ha en chans att kvala in är full pott mot Albanien och Cypern – gruppens två sämsta lag på pappret – ett krav.

– Det känns härligt just nu. Det är så skönt att starta kvalet på det här viset – och framför allt att vi lyckas punktera matchen i första halvlek, säger förbundskaptenen Anna Signeul.

– Det är inte alls enkelt att vinna här. De släpper inte in så mycket mål. Jag tror inte att de andra lagen kommer att åka hit och hämta hem tre poäng enkelt.

Signeul tycker att Finland bjöd på en solid laginsats.

– Alla spelarna klev fram och tog ansvar. De följde vår matchplan för att kunna göra mål. Vi har inte tagit så här många avslut tidigare i år.

Efter att ha blivit nollat i mer än hälften av årets landskamper fick Finland lite fart på målskyttet när poäng stod på spel, men det fanns bud på fler än tre mål.

– Jag hade ju chanser för att göra betydligt fler mål. Vi skapade en hel del, säger Sällström.

– Det är roligt att Linda får lyckas. Det betyder mycket för henne, säger Signeul.

Om en månad fortsätter Finlands kvalspel med en returmatch mot Albanien i Vasa. Den dusten har potential att bli ett målkalas. Albanien var direkt svagt i premiären.

– Vi får inte tro att det blir tre nya poäng utan hårt jobb. Nu vet de hur vi spelar, säger Signeul.

Albanien–Finland 0–3 (0–3)

Mål: 0–1 Linda Sällström (9 min), 0–2 Heidi Kollanen (26 min), 0–3 Linda Sällström (37 min).

Finlands laguppställning (4–4–2): Tinja-Riikka Korpela (mv) – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen – Heidi Kollanen (71 min Sanni Franssi), Eveliina Summanen, Linda Nyman (60 min Kaisa Collin, v), Adelina Engman (86 min Juliette Kemppi) – Linda Sällström, Ria Öling.

2019:

8 oktober: Finland–Albanien.

7 november: Finland–Cypern.

12 november: Portugal–Finland.

2020:

10 april: Finland–Portugal.

14 april: Cypern–Finland.

9 juni: Finland–Skottland.

22 september: Skottland–Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning