Linda Cainberg lägger av

Linda Cainberg var en urkraft på handbollsplanen. Bild: Niklas Meltio

Hon är alla tiders målskytt i FM-serien. Men nu är det slut. HIFK-ikonen Linda Cainberg ,33, har bestämt sig för att lägga ner den aktiva karriären.

– Några års process ligger bakom beslutet. Efter att jag slutade i landslaget för några år sedan har motivationen successivt försvunnit, säger Cainberg då HBL når henne per telefon.

– Toppidrott är tidskrävande och jag har gärna lagt massor med tid på detta men nu började det kännas som att jag inte har en säsong med hundraprocentigt fokus i mig. Jag vill satsa på den civila karriären i stället. Det finns trots allt annat i livet än handboll, säger Cainberg som jobbar som lärare i Helsingfors.

Cainberg har agerat kapten i HIFK i många år och varit lagets ryggrad vid ett otal tillfällen. Stark bakåt och vass framåt, och oftast med en för motståndarna kuslig förmåga att lyfta sig då det gäller som mest. I grundserien har det inte alltid varit 100 procent men i slutspelen hon medverkat i har det för mesta sett annorlunda ut.

– Min främsta motivationskälla som handbollsspelare har varit att utveckla mig. Efter att jag avslutade landslagskarriären kände jag väl att jag uppnått den potential jag känt att jag haft i mig.

Säsongen 2019-2020 avbröts på grund av coronaviruspandemin och Cainberg kan börja njuta av pensionsdagarna som regerande finsk mästare.

– Finalserien 2019 mot Dicken glömmer jag aldrig. Vi var nästan golvade flera gånger om och så avgör vi den avgörande finalen i sista sekunden.

Andra ögonblick du minns?

– En landslagsmatch mot Frankrike där vi var grymt bra och en mot Island då jag själv var grymt bra. Och så känslan då du tränat bra en längre tid och märkte att det gav utdelningen. Att jobba hårt och utvecklas var nog den största moroten för mig i karriären.

Värsta ögonblicket?

– Då vi föll mot Storbritannien i en match vi och alla andra räknade med att vi skulle vinna. Det och några finalserier som slutade i förlust. Att förlora med 2-3 i matcher vänjer man sig aldrig vid.

Är karriären helt slut nu?

– Jag känner väl inte för att spela handboll igen på lägre nivå. Jag tränar A-juniorerna i HIFK men där får det nog räcka för mig. Jag är tacksam för allt handbollen gett mig och jag ångrar inte en minut men nu är det dags att prioritera andra saker i livet, säger den mångfaldige finska mästaren Cainberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning