Lillkungs låttips: Österbottnisk harmoni mellan Månskensbonden och Iiris Viljanen

Bild: Collage/Liam Warton/Frank A. Unger

Månskensbonden och Iiris Viljanen arbetar ihop på singeln Stormin. Helsingforsbaserade Arosa Ensemble skapar elektronisk pop av Edith Södergrans dikter.

Stormin – Månskensbonden, Iiris Viljanen

Ibland verkar det som om stjärnorna står helt rätt i den finlandssvenska populärmusikvärlden. Detta i synnerhet när Markus "Månskensbonden" Bergfors och Iiris Viljanen gör en låt tillsammans – givetvis på österbottnisk dialekt.

Singeln Stormin är en låt med en hel del vemod och svärta, som inspirerades av det finska inbördeskriget och av att Bergfors släktingar slogs på både de vitas och rödas sida. Texten är ändå lika aktuell i dagens samhälle där vi ser en växande polarisering bland annat inom politiken. De två österbottningarna lyckas skapa en harmoni och dynamik i musiken som gör att jag hoppas på fler samarbeten.

Stjärnorna – Arosa Ensemble

Helsingforsbaserade Arosa Ensemble spelar elektronisk modern pop men det är Edith Södergrans poesi som utgör texterna i låtarna. Gruppen har även valt att göra texten på svenska – Södergrans modersmål – trots att de inte har en tydlig koppling till det finlandssvenska.

Singeln Stjärnorna växer långsamt och blir allt mer sprakande mot slutet, i en vacker och unik komposition av Marja Ahlsved. Låten är ett måste i höstmörkret och höjer förväntningarna på Arosa Ensembles kommande album.

Bubblare: Småtjejer Remix – Linnea Henriksson med gästartister

Linnea Henrikssons tolkning av rapparen Stors låt Svartskallar är en av höstens viktigaste låtar textmässigt. "En kvinna ska ha samma rätt som en man har", rappar Henriksson i den här popdängan där hon får sällskap av kollegor som Molly Sandén, Beri, Imenella och Peg Parnevik som framför sina egna feministiska textrader.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning