Lillkungs låttips: Emigrantvisa på liv och död med Iiris Viljanen

Iiris Viljanen skildrar perfekt de hemska realiteter som Emigrantvisan beskriver. Bild: Tom Jerry Boman

Finlandssvenska Iiris Viljanen gör en berörande tolkning av svenska Emigrantvisan. Visan skrevs på 1800-talet men kan tyvärr även skildra samtida flyktingkriser.

Emigrantvisa – Iiris Viljanen

Vi sålde våra hemman, även kallad Emigrantvisa, är en visa som skrevs av amerikaresenärer på 1800-talet. Den har tolkats av många artister i Sverige och nu allra senast av finlandssvenska Iiris Viljanen. Hon blev ombedd att göra låten till Sara Parkmans och Samantha Ohlanders sommarprat i P1 i år och nu är låten släppt för alla.

Viljanen har valt att sätta låten till enkelt och vackert pianospel. Till det fogar hon sin karakteristiska pratsång, åtminstone i största delen av låten. Styrkan i tolkningen är att Viljanens sång perfekt skildrar den hemska realitet på liv och död som texten handlar om. Sången blir mer desperat och intensiv ju värre texten blir, som när hon sjunger om att "en fader måste bära sitt barn på däck till slut... ty döden genast klappade på fadershjärtat hårt". Det är en visa som passade på 1800-talet, men som tragiskt nog inte känns främmande med tanke på de flyktingrörelser som pågår i dag.

Devotion – Kårp

För de som gillar elektronisk popmusik à la The Knife är Göteborgsbaserade Kårp en grupp att hålla ögonen på. Kårp nådde en liten framgång i Sverige med debutsingeln Therapist^2 i fjol. Själv upptäckte jag dem av en slump i somras när jag hörde suveräna låten Freak Smile.

Nu är den okända gruppen aktuell med sprakande poplåten Devotion. Sångaren Anna-Maria Lundberg säger i ett pressmeddelande att förhoppningen är att alla ska "discodansa med Kårp till Devotion". Med en ettrig rytm, atmosfäriska melodier och stark sång kan Lundbergs förhoppning bli verklighet.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54