Lilleputtarna hittar varandra

Minister Pirkko Mattila (Blå), Medborgarpartiets ordförande Sami Kilpeläinen, riksdagsledamot Reijo Hongisto (Blå) och Medborgarpartiets vice ordförande Piia Kattelus höll en presskonferens ute på trappan, då två av de fyra inte sitter i riksdagen. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Det är nu det rasslar i kalkylark och fickräknare: Valförbund ska ingås om man som vill klara sig. De blå och Medborgarpartiet har hittat varandra i Vasa och Uleåborg.

Blå framtid har kämpat i opinionsmätningarna med väljarstöd på 1-2 procent, men svaret under valkvällen hänger också på kandidatlistorna och på sittarbetet med valförbundskalkyler.

Det skulle ligga nära till hands att leta efter ett hugat något riksdagsparti.

Men på tisdagen var det två lilleputtar som hittat varandra. De blå sluter tekniskt valförbund med Medborgarpartiet i Uleåborg och Vasa valkretsar. De för ändå skilda kampanjer.

Medborgarpartiet grundades ursprungligen av Lapplands egen Paavo Väyrynen, sedermera utestängd ur partiet. De inre konflikterna har haft många vändningar, också via rätten. Också Blå framtid har drabbats av en sådan fejd i Lappland att partisekreteraren fick hatbrev av sina egna, så kanske de kan ge varandra kamratstöd.

Även om Väyrynen inte är med i Medborgarpartiet längre är hans namn en intressant ingrediens. Norra Österbotten och Uleåborg – där lilleputtarna nu fiskar – är det område där Väyrynens EU-kritiska protestpolitik gick hem bäst i presidentvalet, näst efter Lappland. I Uleåborg var Väyrynen tvåa i presidentvalet och i Vasa valkrets trea.

Medborgarpartiets profiler i kretsarna är också sådana som hoppat av Centern, till exempel vice ordförande Piia Kattelus som blev invald på Centerns listor i Seinäjoki men aktiverade sig i Medborgarpartiet.

Medborgarpartiets ordförande Sami Kilpeläinen, som ställer upp i Uleåborg, säger att missnöjet med regionpolitiken är bränslet. Regeringens centraliseringspolitik, bland annat inom vården, får honom att utlova ett alternativ för de arga i regionerna.

De blå kan inte ösa ur det missnöjet. De sitter i regeringen. Men de kan i stället bilda valförbund med det.

I nuläget har De blå två mandat i Vasa och ett i Uleåborg. Kilpeläinen säger att målet för valförbundet är två mandat i vardera Centerfästet.

Det är uppförsbacke. Den blå ledamoten från Uleåborg är minister Pirkko Mattila, som inte bara sitter i regeringen utan också med en vårdportfölj, och som hållit minst sagt låg profil jämfört med andra ministrar. Hon var ansvarsminister för aktiveringsmodellen, om någon minns det.

Medborgarpartiets draghjälp kommer från ytterligare ett lilleputtparti: Piratpartiets kretsordförande i Uleåborg har hoppat över till Medborgarpartiets lista.

Från Vasa valkrets sitter Reijo Hongisto och Vesa-Matti Saarakkala. Den sistnämnda ställer inte upp i vår. Senast blev de blå invalda i egenskap av Sannfinländare. Det är svårt att spå hur det slutar, men vad vore ett val utan intriger.

Valförbundsnyheterna tar knappast slut. Det pågår diskussioner i fler valkretsar, där det kan finnas fler parter än De blå och Medborgarpartiet som går samman. Vilka det är avslöjar Kilpeläinen ännu inte.

Valmatematiken hänger också på personer. Timo Soini (Blå) i Nylandskretsen har ännu inte sagt om han ställer upp, och i vilket val i så fall.

Sylvia Bjon Reporter

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning