Lilla teaterns Marina Meinander ny dramaproducent på Svenska Yle

Ett bra manus är grunden för ett bra drama, säger Marina Meinander. Hennes uppgift på Svenska Yle blir att utveckla dramaproduktionen. Bild: Leif Weckström

Lilla teaterns konstnärliga ledare Marina Meinander går i november över till att bli innehållsproducent på Svenska Yle. – Livet är fullt av svåra beslut och det här är ett av dem, säger Meinander.

Svenska Yle stärker sin dramaproduktion genom en förnyad dramaavdelning och omfattande satsningar på samtliga plattformar, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Ny innehållsproducent för avdelningen blir Marina Meinander, som fungerat som konstnärlig ledare för Lilla teatern sedan 2017. Tidigare har hon arbetat som dramaturg, manusförfattare och regissör.

– Marina Meinander har en otrolig bredd i sitt kunnande och hon har också stor erfarenhet av manusutveckling för tv och teater. Hon kommer att ha en viktig roll i det utvecklingsarbete vi precis har påbörjat. Vi är mycket glada över att få välkomna henne till Yle, konstaterar Maria Lundström, ansvarig producent för kultur, drama och dokumentärer på Svenska Yle.

Marina Meinander berättar att hon blev ombedd att söka jobbet och att hon är glad.

– Livet är fullt av svåra beslut och det här är ett av dem. Men mitt kontrakt med Helsingfors Stadsteater går ut sommaren 2020 och nu erbjuder Yle mig en fast anställning.

– Att få jobba med drama är inspirerande och speciellt nöjd är jag över att få arbeta med public service.

– Yle har klart signalerat att de ska bygga ut sin dramaavdelning och att få vara med och leda den utvecklingen är förstås givande.

Hur vill du bygga ut dramaverksamheten?

– Jag har inga stora visioner än men vet att Yle vill ha unga vuxna som målgrupp.

– Viktigast i en dramaproduktion är ett bra manus, det är manus som är grunden till allt. Här i Finland har vi inte riktigt en kultur som innebär att man skriver om sitt manus, bearbetar det och levererar olika versioner.

Marina Meinander jobbar kvar på Lilla Teatern nästan hela hösten och säger att beslutet att lämna Lillan i förtid underlättas av att teatern nu är i gott skick.

Ändå var Meinander en av dem som i offentligheten luftade sin besvikelse över att pjäsen Maria Brauns äktenskap inte blev den publiksuccé teatern hade hoppats på.

– Det är sant att jag var besviken men publikmängden ökade under spelperiodens gång. Och nu har vi två pjäser på repertoaren– Sommarboken och Ens lite lugn i huset – som hör till de mest framgångsrika på flera år.

Lillan satsar nu också stort på konceptet Publiken i fokus, ett projekt i vilket Svenska Kulturfonden gått in med ett stort bidrag. Målet med projektet är att göra teatern relevant för publiken.

Svenska Yle samordnar dramaproduktionen (HBL 22.1)

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning