Lilla druvskolan, del 6: Toppdruvan Pinot gris passar med all slags mat

Viner av kvalitetsdruvorna Pinot Gris och den anspråkslösare mutationen Pinot Blanc tillverkas överallt i världen, men sin karaktäristiska och förfinade smak uppnår de främst i Alsace. Bild: Mostphotos

Det geografiskt måleriska vindistriktet Alsace har mycket att erbjuda när det gäller druvor och goda viner. Efter klassikerna Riesling och Gewüztraminer följer en av världens mest pålitliga kvalitetsdruvor Pinot Gris, med den anspråkslösa Pinot Blanc i dess följe.

Det anses allmänt att Pinot Gris är en mutation av Pinot Noir, den blå druvan som ger de förnäma klassiska röda Bourgogne vinerna och som tillsammans med Pinot Meunier och Chardonnay skapar världens främsta mousserande vin: champagne.

Pinot Blanc är en vidare mutation av Pinot Gris. Den sistnämnda har äran att räknas bland världens absoluta toppdruvor, särskilt i Alsace, Baden och Pfalz i Tyskland och som Pinot Grigio i Italien. I norra Italien görs utomordentliga viner på båda druvorna. I Alsace görs en liten mängd bordsvin på Pinot Blanc och den har en betydelsefull roll i det lokala mousserande vinet, Cremant d' Alsace.

Smaker av honung och nötter

Ett vin gjort på Pinot Gris är en fantastisk upplevelse. Primärt kommer honungssmaken, också om vinet är helt torrt. Vinet erbjuder fina mustiga aromer i glaset med inslag av nötter och kryddbod samt fin mineralkaraktär i avslutet.

De främsta Pinot Gris-vinerna tillverkas i Alsace, på vingårdar som har rätt att kalla sig "Grand Cru". I dessa viner finns ofta nyanser av restsötma, som ändå inte gör vinet sött tack vare en utomordentligt balanserad fruktighet. På denna druva görs också söta viner typ Vendange Tardive och Selection Grains Nobles. Då är det sannerligen fråga om flytande honung.

Italien har ett stort utbud på Pinot Grigio vilket framkommer både i Alko och på restaurangers vinlistor. Det är ofta fråga on mycket prisvärda viner.

Nya världen har också tagit till sig denna fina druva och utnyttjat dess potential. Under varmare förhållanden mognar vindruvorna överallt, vilket ger mångfacetterade smak- och doftupplevelser, medan den egentliga elegansen och förfiningen framträder främst i Alsace.

Passar till fisk, kött och vegeariskt

Generellt kan man säga att ett vin gjort på Pinot Gris egentligen alltid passar till middagen tack vare sin mångsidiga karaktär som kan noteras både i färg, doft och smak. Den värd eller värdinna som häller upp ett glas Pinot Gris för sina gäster ser idel glada miner runt bordet.

Få druvor kan som Pinot Gris ge vin som passar utomordentligt väl till både fisk och kött och såväl för veganer och vegetarianer. Här talar vi om en druva i tiden.

Pinot Blanc med sin lättare druvighet passar främst som allmän välkomstdrink, men kan väl kombineras med en sallad eller en lätt fiskrätt. Som alltid: vin gjort på dessa druvor är mycket inbjudande, men det gäller att prova sig fram – var och en är som bekant expert på sin egen smak.

Bild: Alko

509877 Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2019, AC Alsace. Frankrike

Vackert gult vin med inbjudande druvig, elegant doft och torr frisk harmonisk, balanserad smak fylld av angenäma nyanser. Ytterst prisvärt!

Pris: 14,98

Betyg:

Bild: Mostphotos

905627 Domaine Schlumberger Les Princes Albbés 2017, AC Alsace Frankrike

Ljusgult vin med ren druvig och blommig doft. Smaken är torr och lätt aromatisk med bra syra. Högklassig Pinot Blanc som visar att druvan har potential också som bordsvin och inte bara som blandningsdruva.

Pris: 17,79

Betyg:

Bild: Mostphotos

909897 Domaine Weinbach Cuvée Ste Catharine Pinot Gris 2013, AC Alsace. Frankrike

Gyllengult vin med generös och mycket aromatisk doft. Smaken exploderar i munnen som fylls av en nästan oljig fruktblandning. Ett torrt vin trots 16 gram socker per liter, tack vare sin utmärkta syra.

Pris: 29,89

Betyg:

Georg Borgström vinkännare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning