Elin Cullhed belönas med Augustpriset, barnbokspriset till Johan Rundberg

Det skönlitterära Augustpriset går i år till Elin Cullhed. Bild: Pontus Lundahl/TT

Elin Cullheds litterära fantasi om och utifrån Sylvia Plath får årets Augustpris – “Eufori” utses till årets skönlitterära bok. Egentligen arbetade Cullhed på en helt annan bok, när hon drömde att hon skrev en roman om den mytomspunna amerikanska poeten.

Efter tillkännagivandet på Södra Teaterns scen är Elin Cullhed strålande lycklig.

– Det känns otroligt överväldigande. Jag är väldigt lycklig, tacksam och glad över att det här kunde nå hela vägen. Det är fantastiskt, säger hon.

Det är den "skapande och levande" människan Sylvia Plath som Cullhed närmar sig i sin roman, en poet som desperat brottas med hemmafrutillvaron. Moderskap och skrivande är några av de teman boken tar upp, och Elin Cullhed har själv reflekterat mycket över detta i sitt eget liv.

– Att vara mamma är på något sätt att vara hundra procent närvarande och att skriva är ju att välja att vara frånvarande. Så det är en evig fråga, det är så många som kan känna igen sig i det, konstaterar hon.

"Alltid fascinerat mig"

Redan när hon var 20 år läste Cullhed Sylvia Plaths dagböcker och senare romanen "Glaskupan". När hon ser tillbaka konstaterar hon att den amerikanska författaren har funnits med henne under mycket lång tid – på universitetet skrev Elin Cullhed en uppsats om Plath.

– Hon har alltid fascinerat mig på något sätt. Att hon gav sitt liv åt skrivande och också sökte en partner som skrev. Jag har själv gjort det och kan känna igen mig i så mycket i Sylvia Plath. Och när jag relaterade till henne igen som vuxen kvinna och mamma, det var startskottet för "Eufori", säger Elin Cullhed som från scenen lovade att hon skulle fira priset genom att senare under kvällen dansa till Loreens "Euphoria".

Augustpriset för årets barn- och ungdomsbok går till Johan Rundberg, som har skrivit en historisk kriminaltrilogi om barnhusflickan Mika. Där berättar han om utsatta barn på samhällets botten, och trots att "Nattkorpen" utspelas på 1800-talet tror han att nutida barn kan relatera.

— Det finns ju utsatta barn också i dagens samhälle och på något sätt är det enklare att berätta historier om man inte speglar det rakt av, utan förlägger historien i en annan tid, en annan värld eller ett annat plan. Så att det inte blir så övertydligt, säger han.

Våld, alkohol och mord – hur tänkte du att det är en berättelse som passar för barn?

– De effekter som finns är till för att förstärka och berätta berättelsen, inte för sin egen skull. Jag kände från början att det får inte bli spekulativt. Är det något som är våldsamt måste det fylla en viktig funktion, och om det gör det tål man det på ett annat sätt.

Att tilldelas Augustpriset beskriver Johan Rundberg som "fantastiskt" och "jättehäftigt" – ett erkännande han inte fått förut för sitt författarskap.

Du skriver ju bara på deltid, kommer du att skriva mer nu?

– Ja, kanske. Jag hoppas på det. Och det kommer en fjärde del om Mika, det är den jag håller på med nu.

Bland de nominerade barnböckerna fanns flera bilderböcker, bland annat "Om du möter en björn" av finlandssvenska Malin Kivelä och Linda Bondestam samt Martin Glaz Serup.

Nils Håkanson tilldelas Augustpriset i fackbokskategorin för sin bok om ett ofta förbisett skrå: översättarna. I "Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning" skriver han en exposé över den översatta litteraturen på svenska.

– Jag hade nog inte skrivit någon bok alls om inte Ingrid, min hustru, sade åt mig att göra något av de här gamla översättarna jag satt och pratade om över filmjölken varje morgon, berättar Nils Håkanson i sitt tacktal.

På sin spets

Hans bok beskrivs som en "svindlande tur i översättningarnas landskap" och Håkansons "finess, humor" och "smittande intresse för språk och stil" lyftes fram redan av nomineringsjuryn.

Augustpriset instiftades 1989 och delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok samt årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman för varje kategori är 100 000 kronor, pristagarna får också en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

Läs mer:

Du kan läsa Håkan Möllers recension av Elin Cullheds vinnande roman Eufori här, och recensionen av Nils Håkansons Dolda gudar här.

Recensionen av nominerade Om du möter en björn kan du läsa här.

Årets svenska skönlitterära bok:

"Eufori. En roman om Sylvia Plath" av Elin Cullhed

"Återliv. Med skapelsen och kvällens frihet" av Kjell Espmark

"Europa" av Maxim Grigoriev

"När vi var samer" av Mats Jonsson

"Singulariteten" av Balsam Karam

"Den svarta månens år" av Ellen Mattson

Årets svenska fackbok:

"Judarnas historia i Sverige" av Carl Henrik Carlsson

"Dante – den förste författaren" av Anders Cullhed

"Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning" av Nils Håkanson

"Knäböj" av Sara Martinsson

"Mönstersamhället" av Anneli Rogeman

"Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII" av Magnus Västerbro

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

"Furan" av Lisen Adbåge

"Himlabrand" av Moa Backe Åstot

"Ett rum till Lisen" av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma Adbåge

"Om du möter en björn" av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam

"Nattkorpen" av Johan Rundberg

"Min mamma är snabbare än din!" av Emma Virke och Joanna Hellgren

Lilla Augustpriset:

"Stelnat vatten" av Daniella Ahlbin Berg, Ängelholm

"Min ursäkt" av Mirja Flodin, Nästansjö

"Bykefloa" av Matilda Modig, Lund

"Tystnadens tankar" av Mary Pope, Johanneshov

"Det lovas inte vackert väder" av Vilja Slagbrand, Årsta

"Gråten i halsen och jag ler" av Vilma Strandvik, Stockholm

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning