Lil’ Tony fick nog – tafsare portas för gott

Nu säger Toni Rantanen, ägare till klubbarna Kaiku, Kuudes linja, Siltanen och Ääniwalli i Helsingfors, till på skarpen. Det är sluttafsat på hans klubbar. Ett tydligt skyddande regelverk görs upp för både gäster och personal.

Toni Rantanen, eller Lil' Tony, har varit aktiv i Helsingfors klubbliv i tjugofem år både som dj och klubbägare. På 90-talet drev han de populära klubbarna Kerma och Soda. I dag är han delägare i Flowfestivalen och äger klubbarna Kaiku, Siltanen och Kuudes linja i ett klubbkomplex i Sörnäs.

På senare tid har Rantanens telefon allt oftare plingat till av sms från klubbgäster som sagt att de utsatts för tafsande och kladdande under kvällar i hans lokaler.

– Me too-kampanjen har gjort folk modigare. Gästernas tröskel för att kontakta mig direkt och berätta vad som hänt kvällen innan har sänkts och en morgon nyligen fick jag helt enkelt nog. Vi kan inte ha det så här, säger han.

Rantanen säger att han aldrig har tolererat tafsande och att gäster i alla tider har riskerat att åka ut med buller och bång, till och med utan ytterplagg i vinterkylan, om de inte kunnat hålla händerna i styr på klubbarna.

– Men nu har me too gett mig ett djupare perspektiv. Det handlar mycket om svåra saker som våldtäkter, men våldtäkter kan ha sin grund i sådant som kan tyckas vara oskyldigt: klappar på rumpan eller kladdande i baren. Därför ska vi inte ha det.

Inom kort publiceras tydliga direktiv för både gäster och personal. Alla ska veta att Rantanens klubbar är omgivningar där ingen behöver vara rädd för att bli antastad.

– Vi får ju välja våra gäster och därför har våra dörrvakter redan instruktioner om att inte släppa in till exempel gäng på femton karlar eller fyllegäng som är ute på svensexa. Vi vet att det här är riskgrupper och att de orsakar problem för de andra gästerna. Är man för full vid dörren får man inte komma in och då spelar det ingen roll om man är svart eller vit, då är det stopp. Det här kräver förstås att vi har dörrvakter med god känsla för situationen.

När man fått portförbud för dåligt beteende är förbudet permanent.

– Sådant beteende är helt förkastligt. På mina ställen ger tafsande härefter evigt portförbud och det är ingen förhandlingsfråga. Den portade kan till och med komma tillbaka nästa kväll och bli förvånad över att inte bli insläppt, för en del är så fulla att de inte ens minns vad de har sysslat med. Sådana gäster ska vi inte ha, säger han.

För Rantanen är frågan både etisk och ekonomisk.

– Vi säljer musik och musikupplevelser och då ska man inte behöva komma till oss och behöva passa sig för någon idiot. Det ger ju också oss dåligt rykte om man inte får vara i fred för tafsare hos oss. Vi måste agera.

Ibland leder kulturella skillnader till gräl på klubbarna.

– Internationella gäster kan uppföra sig på ett sätt som sitter illa i vår kultur. De kan gripa tag om en kvinnas höfter i en svängande reggaeton, men sådant väcker ju reaktioner här och då har man snabbt ett jätteslagsmål på gång.

Sedan i fjol rör sig också en privatdetektiv bland klubbgästerna på Kaiku, Siltanen och Kuudes linja.

– Det är för att hålla efter ficktjuvar, men den här personen ger också extra trygghet när det gäller osakligt beteende, säger Rantanen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00