Lil Nas X toppar – efter kritiken

Lil Nas X toppar Billboardlistan. Bild: Chris Pizzello

Efter en vecka av kontroverser och religiös kritik toppar Lil Nas X nya singel Billboard hot 100.

Musikvideon till låten Montero (call me by your name) väckte kritikstorm för sina anspelningar på sex och bibliska referenser förra veckan. Bland annat skildras ett laddat möte med ormen i Edens lustgård, och Lil Nas X syns glida ner till helvetet på en strippstång.

Nu jublar världsstjärnan över att låten toppar Billboard hot 100.

I en rad sociala medier-meddelanden skriver Lil Nas X att han under en period kände för att ge upp efter sin succéhit Old town road med Billy Ray Cyrus, som släpptes för två år sedan. Old town road är den låt som har legat absolut längst på den amerikanska Billboardlistan.

"Ni sa till en nittonåring som precis hade kommit upp från sin livs lägsta nivå att han aldrig skulle få en hit igen, ni sa åt honom att sluta medan han var på topp. Han kunde ha gett upp", skriver Lil Nas X på sociala medier.

I samband med släppet presenterades också ett par "satansskor" tillsammans med företaget MSCHF. Skon är en modifierad variant av en Nikemodell och pryds bland annat av pentagram och referenser till bibelverser om satans fall från himlen. Nike kritiserade skon, och en domstol i New York gav tidigare företaget rätt i att det rör sig om ett varumärkesintrång.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning